Ca raspuns la protestele impotriva noilor conditii de utilizare, Mark Zuckerberg invita la discutie toti membrii retelei sociale.

In urma cu doua saptamani, cei de la Facebook au modificat conditiile de licentiere, astfel incat continutul media postat de membrii sai ramanea in proprietatea companiei chiar daca acestia alegeau sa isi stearga contul. Astfel toate pozele, clipurile, articolele, comentariile sau linkurile postate puteau fi, conform noilor conditii "folosite, copiate, publicate, transmise ca flux, stocate, pastrate, performate sau aratate public, scanate, reformatate, modificate, editate, traduse, adaptate, derivate si distribuite" de catre Facebook, in cadrul unei licente irevocabile. In cazul in care reteaua sociala ar fi fost vanduta, noul proprietar ar fi putut folosi orice continut media, variind de la poze de vacanta pana la clipuri, in scopuri comerciale, fara sa trebuiasca sa plateasca cuiva drepturi de autor.

Decizia nu s-a bucurat de succes in randul celor peste 175 de milioane de utilizatori, mai ales dupa un articol publicat duminica de Consumerist, care sustinea ca "orice uploadezi pe Facebook poate fi folosit de companie in orice scop care i se pare adecvat, pentru totdeauna, fara ca decizia ta sa conteze".

Articolul a ajuns rapid la cateva sute de mii de vizualizari si, avand in vedere sensibilitatea subiectului "date personale", i-a determinat pe membrii retelei sociale sa formeze grupuri de protest impotriva noilor conditii. Unul dintre acestea ("People Against the new Terms of Service") a reusit sa stranga peste 60.000 de nemultumiti iar reactia Facebook nu s-a lasat mult asteptata.

Mark Zuckerberg, creatorul retelei sociale si totodata cel mai tanar membru al Forbes Top400, clasamentul celor mai bogati americani, a anuntat ieri, pe blogul companiei, ca va reveni la forma initiala a "Conditiilor de utilizare a serviciului", ca solutie temporara, pana se va ajunge la o noua varianta, mult mai clara.

"Daca Facebook ar fi o tara ar ocupa locul 6 in topul celor mai populate tari din lume", scrie Zuckerberg, subliniind ca documentul referitor la conditiile de licentiere "nu este doar un document care ne protejeaza noua drepturile; este documentul care reglementeaza felul in care e folosita platforma de-a lungul intregii lumi". Amintind ca in cadrul Facebook fiecare individ are drept de proprietate asupra continutului pe care il genereaza, Zuckerberg a adaugat ca formularea paragrafului referitor la licentierile media este prea alambicata ca sa poata fi tradusa perfect si inteleasa in detaliu in fiecare limba vorbita pe Facebook.

Urmatoarea varianta a "Conditiilor de utilizare a serviciului" va fi substantial revizuita si nu va putea da nastere la interpretari. Cei interesati sa-si exprime punctul de vedere sunt invitati sa se inscrie in grupul dedicat unei "Carte a Drepturilor si Responsabilitatilor pe Facebook".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.