Comisia Europeana a redus estimarea privind cresterea economiei zonei euro in 2013 de la 1% la numai 0,1%, conform Bloomberg.

CE a redus si prognoza pe anul viitor referitoare la cresterea economica a Germaniei, de la 1,7% la 0,8%, scrie MEDIAFAX.

"Europa traverseaza un proces dificil de reechilibrare macroeconomica si ajustare care va mai dura ceva timp. Economia navigheaza prin ape dificile", a declarat comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn.

Incetinirea cresterii economice ar putea ingreuna eforturile guvernelor europene de a trage Grecia de pe marginea prapastiei si de a acorda Spaniei un posibil ajutor financiar.

Din punct de vedere tehnic, zona euro va evita o recesiune, definita ca doua trimestre de contractie economica. In 2012, economia regiunii se va contracta cu 0,4%, dupa doi ani de cresteri, potrivit Comisiei.

Stagnarea de anul viitor va masca ruptura dintre nord si sud, economia urmand sa evolueze pozitiv in Finlanda, Olanda si pana in Franta, in timp ce contractia va afecta Grecia, Cipru, Slovenia, Italia, Spania si Portugalia.

Cum vor evolua economiile in 2013

Franta - crestere a PIB de 0,4% in 2013, sub avansul de 0,8% anticipat de autoritatile de la Paris. Franta va rata obiectivul de reducere a deficitului bugetar la sub 3% din PIB.
Spania - contractare de 1,4% anul viitor, peste prognoza de 0,5% a autoritatilor spaniole, astfel ca deficitul bugetar va fi de 6% din PIB si de 6,4% in 2014, termenul pana la care ar fi trebuit redus la sub 3%.
Italia - declin de 0,5% in 2013, peste scaderea de 0,2% asteptata de guvernul Monti. Italia are insa o situatie a finantelor publice mai buna decat alte state mediteraneene, CE anticipand pentru acest an un deficit bugetar de 2,9% si de 2,1% in 2013.
Grecia - PIB-ul se va contracta anul viitor cu 4,2%, dar va reveni la o crestere de 0,6% in 2014.

Somajul din zona euro se va apropia in 2013 de un nivel record de 12%, iar datoria publica de 94,5% din PIB-ul regiunii. La nivelul Uniunii Europene, CE anticipeaza pentru anul viitor un avans economic de 0,4% si de 1,6% in 2014.

Tensiunile nord-sud legate de criza datoriilor ar putea da in clocot pe 12 noiembrie, cand ministrii de Finante din zona euro trebuie sa decida daca Grecia a facut destule progrese pentru a merita urmatoarea transa de 31 miliarde de euro din ajutorul total de 240 miliarde de euro obtinut din 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.