Liderii europeni au intins mana Atenei inca de duminica seara, pentru a facilita aplicarea reformelor si formarea unui Guvern de dreapta proeuro, respirand usurati dupa votul grecilor.

Inca dupa primele estimari ale rezultatelor alegerilor legislative din Grecia, Berlinul a trimis un semnal de flexibilizare a pozitiei sale, intransigente in mod obisnuit, cu privire la reformele necesare pentru consolidarea competitivitatii economiei grecesti in plina criza, relateaza AFP.

"Pot sa imi imaginez ca vom discuta din nou termenele limita" pentru aplicarea programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in schimbul salvarii sale financiare, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

El a subliniat ca Grecia a cunoscut o "paralizie politica in ultimele saptamani din cauza alegerilor". "Cetatenii normali nu trebuie sa fie victime, in special cei care au sportat deja taieri drastice", a apreciat Westerwelle, adaugand ca nu exista "alta cale in afara reformelor", informeaza MEDIAFAX.

In Belgia, fostul ministru de Finante Didier Reynders a afirmat, de asemenea, ca exista "o marja de dialog posibila cu privire la termenele de punere in aplicare" a memorandumului incheiat intre Atena si creditorii sai.

"Europenii trebuie sa insoteasca grecii catre cresterea (economica), este nevoie de disciplina dar si de speranta", a adaugat ministrul francez de Finante Pierre Moscovici.

Guvernul britanic s-a declarat, la randul sau, dispus sa colaboreze cu viitorul Cabinet grec, "indiferent care va fi acesta". "Marea Britanie va colabora cu Guvernul ce va fi format, indiferent care va fi acesta", a declarat un purtator de cuvant al Foreign Office.

Liderii europeni care nu isi ascund preferinta pentru liderul dreptei Antonis Samaras, s-au vazut mai linistiti dupa victoria acestuia in fata liderului stangii radicale Alexis Tsipras. Samaras pare in masura sa formeze, impreuna cu trei partide proeuro, un Guvern de uniune nationala.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.