Pretul mediu al alimentelor de baza se va dubla in urmatorii 20 de ani, conducand la o perspectiva fara precedent pentru dezvoltarea umanitatii, avertizeaza Oxfam, organizatia internationala pentru umanitate.

Cele mai sarace polulatii ale lumii, cei care isi cheltuie peste 80% dintre venituri pe mancare si produse alimentare, vor fi greu lovite de acest aspect, ramannd in voia sortii si al actiunilor de binefacere.


  • Care sunt cauzele ce vor duce la flamanzirea lumii?

Principala cauza a scumpirii vor fi schimbarile climatice care vor afecta culturile. De aceea, Oxfam lanseaza un apel liderilor lumii de a investi intr-un fond climatic global, scrie BBC News.

In raportul publicat de Oxfam sunt prezentate de asemena, cele patru dintre "punctele fierbinti" ale lumii, acolo unde oamenii traiesc fara o siguranta alimentare.

  • In Guatemala, 850.000 de oameni risca sa nu aiba ce manca deoarece statul nu investeste in fermele mici, ei fiind dependenti de importurile de alimente. Indienii platesc aproape dublu pentru alimentele de baza fata de cetatenii din Marea Bratanie.
  • In India, un litru de lapte costa echivalentul a 10 lire, iar un kilogram de orez, in jur de sase lire.
  • In Azerbaidjan, productia de grau a scazut anul trecut cu 33%, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, ceea ce a obligat tara sa importe grau din Rusia si Kazahstan. Astfel, pretul alimentelor a crescutr cu 20% in decembrie 2010, fata de decembrie 2009.
  • In estul Africii, opt milioane de oameni se confrunta cu o lipsa cronica de alimente din cauza secetei.

Pana in 2030 pretul mediu al culturilor de baza va creste cu 120%, pana 180%, se mai arata in raportul "Cresterea unui viitor mai bun", intocmit de organizatia internationala, responsabila cu gasirea de solutii pentru combaterea saraciei si nedreptatii. Jumatate din scumpirile care se vor inregistra la nivel mondial vor fi provocate de schimbarile climatice.

"Sistemul alimentar trebuie revizuit daca vrem sa depasim provocarile tot mai presante ale schimbarilor climatice, cresterii preturilor alimentor si lipsei terenurilor, apei si energiei", a declarat Barbara Stocking, directorul executiv al Oxfam.

Dupa o victorie impotriva saraciei si dupa decenii de declin al numarului de oameni infometati din intreaga lume, balanta se inclina rapid in defavoarea omenirii, daca cererea de alimente depaseste oferta. Rata medie de crestere a productiei agricole aproape ca s-a injumatatit in
1990 si se pare ca este setata sa scada la o fractie din 1% in urmatoarea decada.

Raportul Oxfam dezvaluit a urmat avertismentele ONU, conform carora preturile produselor alimentare sunt pe cale de a urca la noi maxime in urmatoarele cateva saptamani, declansand o adevarata neliniste in tarile in curs de dezvoltare, scrie guardian.co.uk. Pretul mediu la nivel mondial a crescut cu 71%, atingand un nou record in aprilie anul acesta.

Citeste si:
5 alternative mai sănătoase la alimente pe care le consumi zilnic
5 alternative mai sănătoase...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.