Autoritatile ruse iau in considerare posibilitatea renuntarii la proiectul de gaze naturale South Stream daca acesta se loveste de obstacole de netrecut, a declarat Dmitry Psekov, purtator de cuvant al premierului Vladimir Putin, potrivit ITAR-TASS si publicatiei Komersant, preluate de Novinite.

Declaratiile vin dupa ce Turcia a refuzat sa-i permita Rusiei construirea unei sectiuni a gazoductului in zona sa economica din Marea Neagra. Autoritatile de la Ankara sustin ca Gazprom, compania care dezvolta South Stream, nu a adus dovezi privind sustenabilitatea proiectului.

Peskov a mentionat, totodata, ca Rusia ia in considerare inlocuirea sectiunii submarine a gazoductului cu terminale pentru gaze naturale lichefiate construite pe tarmul Marii Negre.

Vicepremierul rus, Igor Secin, a anuntat ca Moscova cauta alternative mai ieftine de a livra Europei gaze naturale rusesti, inclusiv prin intermediul terminalelor de gaze lichefiate, scrie MEDIAFAX.

Mai multi analisti chestionati de Komersant considera ca discutiile pe tema terminalelor de gaze lichefiate au rolul de a presa Turcia. Folosirea terminalelor ar insemna construirea unor astfel de facilitati in Romania si Bulgaria, in conditiile in care navele care transporta gaze lichefiate nu pot tranzita stramtoarea Bosfor decat doua luni pe an, conditie impusa de Turcia.

Proiectul South Stream presupune construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.600 de kilometri, care va aproviziona Europa Occidentala cu gaze rusesti, tranzitand Marea Neagra si regiunea balcanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.