Statul portughez, foarte indatorat, va avea nevoie de cel putin 24 miliarde euro pentru a se finanta in 2010, dintre care intre 20 si 22 miliarde euro prin emisiuni de obligatiuni, a anuntat autoritatea de administrare a datoriei publice, IGCT, citata de AFP.

"Valoarea nevoilor de finantare a statului, in 2010, prin intermediul emisiunilor de titluri de stat pe termen mediu si lung si prin finantare pentru lichiditate pe termen scurt, se situeaza intre 24 si 25 miliarde euro", se spune intr-un comunicat al IGTC, citat de NewsIn.

Datoria publica a Portugaliei va depasi in acest an 142 miliarde euro, echivalent cu 86% din produsul intern brut (PIB), potrivit proiectiilor guvernului, in conditiile in care deficitul public este estimat la 8,3% din PIB. Ambele valori le depasesc cu mult pe cele stabilite la Maastricht, mai precis o datorie publica de cel mult 60% din PIB si un deficit de maxim 3% din PIB.

Portugalia, alaturi de Spania, Italia sau Irlanda, este atent urmarita de piete, dupa grava criza bugetara cu care se confrunta Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.