Grecia ar trebui sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI) in cazul in care va avea nevoie de ajutoare, a declarat purtatorul de cuvant pe probleme financiare al cancelarului german Angela Merkel, ceea ce semnaleaza o ruptura intre Germania si alte tari europene, scrie Bloomberg.

"Trebuie sa ne gandim la cine dispune de instrumentele necesare pentru a ajuta Grecia sa-si recapete accesul la pietele de capital", in cazul in care va fi necesar, a declarat Michael Meister, din cadrul Uniunii Crestin-Democrate conduse de Merkel. "Nimeni cu exceptia FMI nu dispune de astfel de instrumente", a completat el.

Incercarea de a salva Grecia fara ajutorul FMI "ar fi un experiment indraznet", a mai spus Meister, potrivit NewsIn.

Schimbarea de pozitie a Germaniei arata ca aceasta incearca sa se distanteze de orice angajament de ajutoare luat fata de Grecia, ceea ce risca sa puna in pericol planurile Uniunii Europene de a pregati un ajutor coordonat pentru Grecia.

Mai multe detalii despre Grecia si ajutorul de la FMI cititi pe Wall-Street.ro.

Premierul grec, Giorgios Papandreou, cere sprijin din partea UE pentru reducerea costurilor de finantare. "Nu cerem bani de la contribuabilii germani, francezi, italieni sau de la altii", a declarat Papandreou, intr-un discurs adresat Parlamentului European.

"Tot ce spunem e ca avem nevoie de sustinere politica solida pentru a face reformele necesare si pentru a ne asigura ca nu trebuie sa platit mai mult decat trebuie pentru implementarea lor", a spus premierul grec.

Papandreou a cerut Uniunii Europene sa ajuga saptamana viitoare la un acord pentru un mecanism de sustinere financiara, in cadrul summitului liderilor de stat si de guvern.

De asemenea, atat premierul grec, cat si unii politicieni germani au indicat miercuri posibilitatea unui ajutor dfin partea Fondul Monetar International (FMI). Papandreou a precizat din nou joi ca prefera sprijinul UE si ca spera ca guvernul grec sa nu fie nevoit sa apeleze la FMI.

El s-a aratat sceptic cu privire la ideea vehiculata de Germania, de a exclude un stat din zona euro in cazul in care incalca excesiv regulile de disciplina bugetara. "Simpla sanctionare nu poate fi o solutie, iar excluderea unui stat din zona euro ar fi un esec nu numai pentru statul exclus, ci si pentru uniunea monetara", a declarat Papandreou.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.