Datoriile holdingului Dubai World nu sunt garantate de guvern, a declarat luni directorul general al departamentului finantelor din emiratul Dubai, Abdel Rahman Al Saleh, intr-un interviu acordat postului public Dubai TV, citat de Bloomberg.

"Compania a primit finantari pe baza propriilor proiecte, nu a garantiei guvernului", a afirmat Al Saleh, intrebat daca guvernul garanteaza datoria. "Creditorii trebuie sa-si asume partea lor de responsabilitate", a completat el, citat de NewsIn.

Dubai World, holding detinut de stat, are datorii de 59 miliarde dolari si a solicitat saptamana trecuta un moratoriu de sase luni, pana dupa 30 mai 2010, pentru datoriile scadente.

Pietele au reactionat imediat, marile burse inregistrand o cadere importanta la finalul saptamanii trecute, in urma perspectivelor inregistrarii de pierderi din credite in Emiratele Arabe Unite - din care face parte emiratul Dubai - si de catre bancile straine. Chiar si Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat scaderi, iar leul s-a depreciat, facand necesara interventia Bancii Nationale a Romaniei. Vineri (n.r. 27 noiembrie 2009), moneda europeana era tranzactionata pe piatele interbancare la circa 4.30 lei. [Leul si Bursa, prinse in vartejul crizei din Dubai?]

Nakheel PJSC - divizia imobiliara a Dubai World, care trebuie sa ramburseze obligatiuni islamice de 3,52 miliarde dolari scadente in 14 decembrie - a cerut luni bursei din Dubai sa suspende titlurile sale de la tranzactionare pana la momentul in care va fi in masura sa informeze piata.

Bursele din Dubai si Abu Dhabi - capitala Emiratelor Arabe Unite - au deschis sedinta de luni in cadere libera, afectate de dificultatile emiratului Dubai de a-si achita datoriile, dupa ce au fost inchise patru zile pentru sarbatoarea musulmana Aid Al-Adha. La o ora de la deschidere, Bursa din Dubai scadea cu 7,2%, in timp ce Bursa din Abu Dhabi scadea cu 8,1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.