Criza datoriilor Dubaiului, ce au rezultat in urma unui boom imobiliar, a dat nastere unor temeri majore in randul investitorilor occidentali. Leul si Bursa locala au avut de suferit, iar ca efecte, pietele emergente pot fi principalele victime ale crizei din Orient.

Dubaiul a zdruncinat vineri, 27 noiembrie 2009, pietele financiare internationale si a provocat o scadere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii, potrivit 9AM.ro.

Soc pe pietele internationale: Dubaiul, in incapacitate de plata

Banca Nationala a Romaniei a intervenit in piata vineri, vanzand euro, pentru a sustine leul impotriva socului general de starea de incapacitate de plata a emiratului din Dubai, sustin dealeri bancari. Tendinta de depreciere a monedelor din zona emergenta, printre care si leul, a fost evidenta in sesiunea valutara de vineri, iar Banca Nationala nu isi putea permite sa lase cursul de schimb EUR/RON la nivelul de 4,3 lei pentru un euro pe piata interbancara.

"La nivelul de 4,30 lei/euro au aparut ordine mai mari de vanzare de valuta din partea catorva banci locale. Nu e exclus sa fi fost si BNR in spate. Deprecierea leului a fost in ton cu tendinta inregistrata si de monedele celorlalte tari din regiune, probabil si ca urmare a scaderii apetitului jucatorilor pentru investitiile cu grad mai mare de risc ca urmare a stirilor despre Dubai", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul Volksbank Romania, citat de NewsIn.

"Cresterile din primele zile ale saptamanii ca urmare a trecerii primului tur de scrutin cat si a evolutiilor bune de pe pietele straine, insa minitrendul de crestere a fost intrerupt brusc joi in contextual dominat de temerile privind intrarea emiratului Dubai in incapacitate de plata, numai in aceasta zi BET-FI pierzand aproape 1.000 de puncte fata de inchiderea de miercuri”, se arata intr-un raport Prime Transaction, citat de Wall-Street.ro.

De asemenea, riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporeste ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant, arata o analiza a AFP citata de NewsIn.

"Nu vad vreo problema de nerambursare (n.r. a datoriilor scadente) in Europa
", a afirmat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker intrebat de jurnalisti in legatura cu acest subiect.

Mai multe detalii despre efectul intrarii Dubaiului in incapacitate de plata asupra leului si Bursei romanesti, cititi pe Wall-Street.ro.

Totusi, intrarea in incapacitate de plata a Dubaiului nu este surprinzatoare, intrucat inca de la inceptului toamnei era cunoscut faptul ca acest emirat are datorii estrem de mari. Ba mai mult, Dubaiul a fost inclus in luna octombrie de catre Business Insider intr-un top al economiilor cu cel mai mare risc de "topire", scrie 9AM.ro.

Emiratul s-a indatorat cu circa 80 de miliarde de dolari pentru a construi un parc tematic, pe care ulterior l-a numit oras. Daca in mod normal acest lucru ar parea de laudat, intr-un moment in care precautia ar trebui sa fie la ordinul zilei, acest risc asumat isi dezvalue in prezent "roadele".

Top 10 tari ale caror economii risca sa se "topeasca"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.