Odata ce va demara constructia gazoductului Nabucco si va deveni operational, pozitia Rusiei se va schimba cu 180 de grade, considera fostul vicecancelar german, Joschka Fischer, prezent marti, la un forum pe probleme de energie, la Bucuresti.
"In mod clar, profetia mea este ca, odata ce incepem sa construim Nabucco, Rusia ni se va alatura. Si asta va fi bine. Odata ce Nabucco va deveni operational, si politica Rusiei se va schimba cu 180 de grade, iar proiectul va schimba si peisajul politic actual. Nabucco va crea noi interese in zona", a declarat Joschka Fischer, fost vicecancelar german si totodata consilier pentru proiectul gazoductului Nabucco din partea concernului german RWE, in cadrul Forumului "Energy in Central and Eastern Europe 2009".

Joschka Fischer considera, de asemenea, ca Rusiei i-ar fi mai bine daca nu ar crea atatea probleme si ca si-ar atrage mai multe investitii.
In opinia acestuia, posibilele surse de aprovizionare pentru gazoduct ar putea fi Azerbaidjan, Iraqul de Nord si Turkmenistanul, considerand ca Nabucco nu are nevoie de gazul iranian.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia, informeaza NewsIn.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.