Romania s-a clasat in august pe pozitia a doua in Uniunea Europeana (UE), dupa nivelul ratei anuale a inflatiei, dupa ce, timp de patru luni la rand a inregistrat cea mai ridicata inflatie din UE.
Iata care sunt cele mai mari rate de inflatie din Uniunea Europeana din luna august, potrivit datelor publicate miercuri (n.r. 16 septembrie 2009), de Eurostat.:

  • Locul 1. Ungaria ocupa prima pozitie prin inflatia de 5% inregistrata in luna lui Gustar din acest an.
  • Locul 2. Desi cateva luni la rand, Romania a inregistrat cea mai ridicata inflatie din uniune, in agust, tara noastra a fost "detronata" de ungaria pentru un singur procent. In august 2009 preturile romanilor au fost cu 4,9% mai mari ca in iulie. Totodata, si Institutul National de Statistica a anuntt ca rata inflatiei din tara noastra a scazut sub asteptari, de la 5,06% in iulie, la 4,96% in august. [Romania: Cea mai mare inflatie din UE, a patra luna la rand]
  • Locul 3. Bronzul pentru cresterea preturilor din ultma luna de vara il primesc polonezii. In Polonia rata inflatiei inregistrata in august a fost de 4,3%.

Ca si in luna iunie, cand tigri baltici inregistrau deflatie, si in august exista membre ale Uniunii ale caror economii inregistreaza o scadere a produsului intern brut simultan cu o scadere a ratei inflatiei. Printre tarile care se afla in aceasta situatie sunt care Irlanda, Grecia, Portugalia si Cipru, care au inregistrat cele pronuntate deflatii anuale din UE, de -2,4%, -1,2%, respectiv -0,9%. [Deflatia, sora mai periculoasa a inflatiei, ameninta "tigrii baltici"]

In zona euro, inflatia anuala a ajuns la -0,2% in august, dupa ce se situase la -0,7% in iulie. In ceea ce priveste preturile de consum, acestea s-au majorat cu 0,3% in blocul comunitar si in zona euro comparativ cu luna trecuta, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.