Soarta finantistului american Bernard Madoff a fost decisa ieri, de un judecator din New York, care a pronuntat sentinta impotriva autorului uneia dintre cele mai mari fraude din istorie.
Bernard Madoff, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Nasdaq, in varsta de 71 de ani, a fost condamnat ieri la 150 de ani de inchisoare de un tribunal din New York, sentinta reprezentand maximul de pedeapsa pentru escrocheria de pana la 65 de miliarde de dolari, comisa de acesta, scrie Bloomberg. Madoff a pledat vinovat in luna martie pentru 11 capete de acuzare, printre care frauda, spalare de bani si furt.

In total, 13 miliarde de dolari au fost confiscati de la banci, persoane particulare si chiar organizatii caritabile. Totusi, subliniaza NewsIn, pierderile sunt intre 50 si 65 de miliarde de dolari, daca se ia in calcul profitul adus de aceste sume, si mai ales, daca dobanzile ar fi fost reale.

Avocatul a pus la indoiala acuzatiile guvernului, conform carora frauda comisa de clientul sau a produs pagube de 13,3 miliarde dolari. Acesta a spus ca din suma ar trebui sa se scada 1,3 miliarde dolari, suma detinuta de administratorul desemnat pentru compania Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. De asemenea, 1,3 miliarde dolari au fost recuperati de administratorul acestei firme, care a mai cerut si recuperarea a 735 milioane dolari, de la mai multi investitori. "Asadar, daca administratorul va castiga procesele intentate, pierderile vor fi reduse subtantial", a spus Sorkin. "Isteria mediatica, cum ca schema Ponzi s-ar ridica la aproximativ 65 miliarde dolari si ca Madoff si-a 'captusit' buzunarele cu dolari, pur si simplu nu este corecta".

Judecatorul a subliniat insa ca nicio alta frauda nu este comparabila cu cea comisa de Madoff. Acesta a mai spus ca nimeni nu a depus marturie in favoarea lui Madoff, iar "simbolismul" sentintei de 150 de ani reprezinta un aspect "important".


Vise spulberate

Madoff si-a cerut scuze fata de victimele sale, spunand ca a lasat in urma "o mostenire rusinoasa" si ca acum traieste "intr-o stare de tortura". A subliniat ca a fost incapabil sa isi dea seama de greselile facute, deoarece a crezut ca poate indrepta lucrurile. Ruth, sotia lui Madoff, a spus ca este "rusinata" si ca se simte "tradata si confuza".

Sentinta pronuntata luni pune astfel capat carierei unui laudat consilier de investitii, care a spus lumii ca averea sa a fost facuta printr-o firma specializata in formarea de piete, tranzactionarea de titluri mobiliare si consilierea celor bogati.

Timp de treizeci de ani, acesta si-a construit o reputatie de investitor genial, care aducea profit in mod constant, de pe pietele unde opera. Faima sa a atras clienti celebri, precum regizorul Steven Spielberg, manageri de fonduri, precum J. Ezra Merkin, dar si fonduri caritabile, universitati, prieteni si chiar o anumita parte a regalitatii europene.

Regizorul Pedro Almodovar este printre pagubitii care spun ca au pierdut zeci de mii de euro in scandalul Madoff. Compania de productie El Deseo a lui Almodovar a investit in Oyster Investments, care a investit, la randul sau, in Lux Investment Fund, companie expusa la scandalul Madoff


Marea minciuna

Insa toata aceasta masca s-a prabusit in 11 decembrie, cand Madoff a recunoscut in fata autoritatilor ca firma sa, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, este "o mare minciuna". Sub presiunea momentului, a recunoscut ca s-a folosit de banii luati de la unii investitori mai noi, pentru a-i platii pe investitorii mai vechi. Autoritatile de reglementare au demonstrat ca firma acestuia nu a mediat nicio tranzactie de cel putin 13 ani.

Unii dintre miile de investitori si-au pierdut economiile de o viata. Thierry Magon de La Villehuchet, director executiv al Access International Advisors, care administra active de trei miliarde dolari, s-a sinucis din cauza schemei lui Madoff.

Cand a pledat vinovat, in martie 2009, Madoff a spus ca la inceputul anilor '90, in contextul recesiunii, s-a simtit nevoit sa aduca profit celor care ii incredintasera bani, asa ca a inceput sa fure din banii investitorilor.


Cazul continua

Cazul nu se incheie prin pronuntarea sentintei, mai arata NewsIn. Cei care investigheaza faptele comise de acesta au preluat controlul birourilor lui Madoff din Manhattan.

Procurorii incearca acum sa afle daca uniii dintre subordonati i-au fost complici. Una dintre intrebarile cheie ale cazului este daca angajatii sai au stiut de frauda. De exemplu, David Friehling, contabilul lui Madoff, a fost acuzat pentru ca i-a mintit pe investitori in legatura cu activitatile sale.

Nimeni altcineva din firma nu a mai fost acuzat, iar Madoff nu a implicat nicio alta persoana.


Cazul Madoff: Ce trebuie sa retina un investitor

Marturia lui Madoff prezentata inainte sa intre in inchisoare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.