Paradisul fiscal elvetian se vede periclitat de criza mondiala. Produsul Intern Brut (PIB) al tarii a scazut cu 0.3% in ultimele 3 luni ale anului trecut. Scaderea a inceput cu prabusirea exporturilor, si se perpetueaza cu slabiciunea financiara care "bate la usa", anuntand prima recesiune de dupa 2003.

„In 2009, economia elvetiana se va prabusi odata cu economia europeana in ansamblu. Investitiile si comertul vor continua sa scada, iar rata somajului va creste“, a declarat presedintele Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), Jean-Pierre Roth, conform Bloomberg.

Al patrulea trimestru (T4) de declin al economiei elvetiene, il urmeaza pe cel de 1% din T3.

Recesiunea este determinata in mod normal de 2 trimestre consecutive de scadere a PIB-ului.

Scaderea a fost mai mica decat cea prognozata pentru ultimele 3 luni ale lui 2008, de 0.8% pentru Elvetia si de 1.5% pentru zona Euro. Totusi, economistii sunt de parere ca nivelul, sub previziuni, a fost "mascat" de o scadere a importurilor, care a fost simultana cu o crestere a pietei de capital, ambele favorabile cresterii PIB-ului.

"Datele de astazi nu ne vor schimba parerea ca Elvetia se indreapta catre o recesiune grava si continuam sa credem ca PIB-ul se va diminua cu mai mult de 2.5% in acest an (n.r. 2009)", declara intr-o nota de cercetare, Jennifer McKeown, economist european la Capital Economics.

Exporturile au inregistrat o scadere record, de 8.1%, conform SECO. Exporturile de bunuri s-au prabusit cu 0.4%, in timp ce serviciile au inregistrat un picaj de 4.4%. Importurile de bunuri si servicii au avut un declin de 5.8%.

Investitiile fixe au scazut cu 3.1%, in timp ce cele cu echipamentele si software-ul au aratat “un picaj pronuntat” de 4.6%, conform Guvernului. Consumul final a crescut cu numai 0.1%. In ceea ce priveste productia, categoria care include seviciile financiare de piata a coborat cu 1.6%, in cel de-al patrulea trimestru de declin. Sectorul financiar reprezinta aproape 15% din PIB-ul elvetian, conform economistilor, lasand Elvetia extrem de vulnerabila la "cutremurul" bancar global si la "mendrele" financiare locale.

De la finele lui 2007, sectorul financiar a scazut cu aproximativ 11%, a declarat McKeon, conform Market Watch.

"Avand in vedere, atat experienta trecuta din perioade neprielnice pietei financiare, dar si pierderile imense care continua sa fie anuntate de bancile elvetiene, declinul acestui sector cu siguranta nu se va opri aici", a adaugat Jennifer McKeon.

Sectorul industrial a scazut cu 1.3%, in timp ce constructiile au coborat cu 0.7%, conform datelor.
PIB-ul in pret constant a crescut cu 1.6%, a spus secretarul. Consumul final si balanta comerciala au fost cei mai mari contributori ai cresterii, in timp ce investitiile fixe au tras in jos cresterea. Sectorul serviciilor financiare a inregistrat o coborare de 2.3% in valoarea adaugata pe parcursul lui 2008, conform agentiei.

Si cursul de schimb a influentat evolutia PIB-ului elvetian, dolarul American crescand cu 0.4% pana la 1.1716 franci, in timp ce euro s-a apreciat fata de francul elvetian (CHF) cu 0.1%, fiid cotat la 1.4784 CHF.

Ultima contractie a economiei elvetiene a avut loc in anul 1982, scrie Adevarul. Cel mai mare producator de ceasuri din lume, Swatch, a declarat ca estimeaza o scadere simtitoare a vanzarilor in primele trei si chiar patru luni ale acestui an.

In acelati timp, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) si-a reunit fortele cu celelalte banci centrale din intreaga lume si a injectat lichiditati in pietele de capital intr-un efort global de a debloca pietele de creditare.

Cele mai mari banci elvetiene, UBS si Credit Suisse au anuntat pierderi record pentru finele lui 2008. Pe langa asta, UBS, a anuntat ca va disponibiliza 2.000 de angajati.

Cei mai importanti parteneri comerciali ai Elvetiei, Germania si Japonia, au intrat deja in recesiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.