Chiar daca au trecut patru luni de la Lunea Neagra din septembrie, falimentul Lehman Brothers ramane un subiect de discutie in mediul financiar mondial. Dupa 10 ani petrecuti in Statele Unite, 5 ani de Lehman Brothers si un MBA in economie si finante, Victor Dan este bancher de investitii la Credite Suisse Securities. Romanul povesteste, intr-un interviu acordat Wall-Street, cum s-a trait falimentul gigantului din inima cladirii de pe 7th Avenue si cum se intrevede criza financiara in 2009.

Cauzele morale ale falimentului Lehman Brothers

Falimentul Lehman Brothers va ramane un eveniment memorabil in istoria financiara a lumii. Ziua de 15 septembrie 2008, in care gigantul financiar si-a anuntat prabusirea, a fost punctul maxim al crizei, ce a declansat un sir de evenimente financiare dramatice.

Dupa mai mult de patru luni, Victor Dan povesteste cum a simtit acele zile, ca fost angajat al Lehman si prieten cu multi dintre oamenii de acolo.

“Pe 14 septembrie, un fost coleg de la Lehman m-a chemat la birou. Mi-a spus ceva prin telefon, despre ce urma sa anunte a doua zi. Cand am ajuns acolo, toata lumea isi strangea lucrurile de pe birouri, strada era inchisa si plina de reporteri si paparazzi. Era o atmosfera de inmormantare si umor sumbra in acelasi timp”, povesteste Dan.

Mai multe detalii despre cauzele morale ale falimentului Lehman Brothers gasiti aici.

2009 va fi un an greu pentru Romania

Victor Dan crede ca in tara noastra abia se fac simtite primele efecte mai serioase ale crizei financiare.

“Criza abia incepe sa fie inteleasa in America, efectele sale in Romania se vor simti pe parcursul acestui an. Deja se vede in imobiliare, in creditare, in disponibilizari, dar sunt lucruri care se intamplau in SUA la inceputul lui 2008, deci se va mai ramifica”, explica acesta.

Mai multe detalii despre cum va evolua criza financiara in 2009 in Romania gasiti aici.

'Tara noastra are un potential urias de dezvoltare'

Victor Dan este plecat de 10 ani din Romania, imediat dupa absolvirea liceului. Acesta spune ca s-a obisnuit cu sistemul american, se adapteaza foarte usor, dar nu exclude posibilitatea de a se intoarce in Romania, desi crede ca i-ar fi mai greu.

“Ma vad venind in tara peste cativa ani, cu idei de investitii. Romania inca se dezvolta, pietele de capital nu sunt foarte mature, posibilitatile sunt mari. Dupa ce o sa treaca aceasta criza, vor fi multe oportunitati in private equity sau investment banking. Cand le voi vedea, probabil ma voi intoarce”, declara acesta.

Mai multe informatii despre potentialul de dezvoltare al Romaniei gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.