Vicepresedintele Gazprom Aleksandr Medvedev a acuzat Ucraina ca ar bloca livrarile de gaz rusesc spre Europa.

Ucraina nu a admis observatorii rusi pentru monitorizarea unitatilor de pe teritoiul sau, asa cum a fost stabilit in protocolul de control al tranzitului de gaz catre Europa, a declarat Medvedev pentru jurnalistii straini, potrivit NewsIn. "Ei nu au admis observatorii rusi, nici la depozitele subterane de stocare a gazului, nici la centrele de dipecerat al sistemului ucrainean de tranzit", a spus Medvedev.

Rusia a informat Comisia Europeana ca nu poate asigura tranzitul prin Ucraina al gazului rusesc destinat Europei, potrivit RIA Novosti, care mai citeza surse din comisia de monitorizare care spun ca gazul rusesc, tranzitat prin Ucraina, nu a ajuns in Europa.

Razboiul gazelor continua: Gazprom spune ca actiunile Kievului in criza gazului sunt orchestrate de SUA

Televiziunile ruse au anuntat la inceputul acestei zile ca gazul rusesc care a inceput sa fie pompat marti pe la statia Sudja va ajunge in regiunea balcanica miercuri la ora locala 15.00 (16.00, ora Moscovei), sistemul ucrainean de transport avand nevoie de 36 de ore pentru a ajunge la capacitate normala. La scurt timp, Gazprom a cerut Ucrainei sa livreze neintarziat gazul catre Europa si nu in 36 de ore, cum afirmau specialistii ucraineni.

La cateva minute dupa anuntul facut de Gazprom, compania ucraineana Naftogaz a confirmat reluarea livrarilor de gaz rusesc spre Europa.

Compania UkrTransgaz a primit un fax de la Gaprom in care era anuntata ca operatiunea a inceput la ora locala 10.00 (09.00, ora Romaniei), transmite NewsIn.

RIA Novosti a anuntat ca dispeceratul central al Gazprom a dat ordin marti dimineata pentru pomparea a 3,126 milioane metri cubi pe ora pentru consumatorii din Balcani, Turcia si R.Moldova pe la punctul Sudja din regiunea Kursk, aflat la frontiera ruso-ucraineana.

Premierul rus Vladimir Putin si-a dat luni seara acordul ca Gazprom sa reia livrarile de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, intrerupte de sase zile din cauza conflictului dintre Moscova si Kiev.

Intr-o discutie cu Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca vor incepe sa pompeze gaz catre Europa marti, de la ora 10.00 (09.00, ora Romaniei).

Europa pare sa fi invatat lectia, noteaza Realitatea. Si presedintele Traian Basescu si seful Comisiei Europene Jose Mauel Barroso au spus ca reducerea dependentei energetice fata de Rusia va fi o prioritate majora a Europei, iar Romania va juca un rol important. Tara noastra va primi fonduri europene pentru a-si lega reteaua de gaze de cea a Ungariei.

Tot in aceasta dimineata, compania armeana de gaz ArmRosgazprom a anuntat ca au fost reluate livrarile de gaz rusesc catre Armenia, dupa repararea conductei din Georgia, transmite NewsIn. Tranzitul gazului rusesc a fost suspendat vineri in urma unei avarii la un important gazoduct aflat in estul Georgiei. Armenia este total dependenta de Rusia pentru livrarile de gaz, ce tranziteaza Georgia si care sunt estimate la circa doua miliarde de metri cubi pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.