De asemenea, din cauza ca aceste companii fac parte din categoria celor producatoare de bunuri netranzactionabile, sunt ceva mai expuse la riscurile valutare, dupa cum arata Banca Nationala in ultimul sau Raport asupra stabilitatii financiare, publicat ieri.

„Capacitatea lor de a obtine fluxuri de devize in conditii adverse ar putea fi mai mica", noteaza BNR. Datoriile externe pe termen scurt angajate de companiile imobiliare reprezinta aproape un sfert (22%) din totalul economiei.

Sectorul imobiliar inregistreaza, per ansamblu, „o importanta deteriorare a capacitatii de acoperire a serviciului datoriei", concluzioneaza BNR.

Dezvoltatorii au o capacitate din ce in ce mai redusa de acoperire a datoriilor
Firmele din sectorul imobiliar s-au indatorat in valuta, dar incasarile acestora sunt in lei, rezultand o crestere a riscului de nerambursare a creditelor, avertizeaza BNR.

Citeste si:

In ultimul sau Raport asupra stabilitatii financiare, comunicat ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca riscul valutar aferent datoriei externe pe termen scurt este mare, mai ales pentru companiile fara activitate de comert exterior.

Dintre acestea, BNR a remarcat in primul rand companiile din sectorul imobiliar, a caror expunere valutara a ajuns la 252% din capitalurile proprii si aproape jumatate din valoarea activelor. Datoriile externe pe termen scurt angajate de companiile imobiliare reprezinta aproape un sfert (22%) din totalul economiei.
Pe de alta parte, aceste companii fac parte din categoria celor ce produc bunuri netranzactionabile, categorie care este, de asemenea, cea mai expusa la riscuri.

"Rata restantelor la creditele contractate de companiile din sectoarele ce produc bunuri netranzactionabile este mai mare decat in cazul celeilalte categorii. Capacitatea lor de a obtine fluxuri de devize in conditii adverse ar putea fi mai mica", noteaza BNR.