Dupa o prima jumatate a anului 2009 in care pe piata de birouri polul de putere s-a mutat de la proprietari la chiriasi, primele luni de toamna au adus si un interes sporit pentru relocari.
Exista cateva motive principale care au impulsionat deciziile companiilor, potrivit companiei Colliers International, lider pe piata de consultanta imobiliara. Scaderea chiriilor este principalul factor pentru care acestea arata mai mult interes fata de optiunea de a-si reloca birourile. Nivelul scazut al cererii, impreuna cu suprafetele mari oferite spre inchiriere de catre proprietari, dar si de companii care doresc sa subinchirieze o parte din spatiile pe care le au deja, au determinat scaderea chiriilor cu 15-20% inca din prima jumatate a lui 2009.

Astfel, exemplifica specialistii Colliers, o companie care doreste sa isi mute birourile in centrul capitalei, intr-o cladire de clasa A, plateste anul acesta, in medie, 20 de euro/mp/luna, fata de 22-25 de euro/mp/luna anul trecut. Printr-o eventuala relocare intr-o cladire de birouri centrala, o companie beneficiaza acum de o locatie mult mai buna si o chirie mai mica decat ar fi putut obtine in anii trecuti, ceea ce i-ar aduce economii anuale de pana la 60.000 euro din bugetul de cheltuieli operationale.

In zonele semi-centrale un chirias va plati in jur de 16-18 euro/mp/luna, fata de 18-20 euro/mp/luna, anul trecut, ceea ce reprezinta economii de aproximativ 24.000 de euro pe an. Alegerea unui spatiu de birouri intr-o zona periferica a capitalei implica acum un cost de 12-14 euro/mp/luna fata de 14-16 euro/mp/luna in 2008, ceea ce duce la o economie de 24.000 de euro anual.

La costurile lunare ale unui spatiu de birouri se adauga costul serviciilor (parcare, paza, curatenie) care au ramas insa la acelasi nivel cu cel din anii precedenti. Acestea se situeaza, in medie intre 2,5 euro/mp/luna si 5 euro/mp/luna, in functie de locatie si de calitatea cladirii.
De mentionat este faptul ca preturile medii prezentate mai sus reprezinta chiriile cerute de dezvoltatori, insa in urma negocierilor de obicei aceasta chirie se modifica in avantajul chiriasului. Astfel, scaderea reala de pe piata (preturile la care se incheie efectiv contractele de inchiriere) este chiar mai mare.

In acelasi timp, avantajul conferit de scaderea chiriei poate fi contrabalansat de costul efectiv al mutarii. Astfel, decizia chiriasului de a investi in amenajari si design, de a schimba mobilierul, dar si cerintele tehnice ale acestuia pot creste seminificativ bugetul de relocare. Astfel, pentru a veni in intampinarea nevoilor chiriasilor si pentru a-i ajuta pe acestia sa faca mai usor trecerea de la un spatiu la altul, proprietarii au devenit mai generosi in a-i motiva pe chiriasi sa se mute. "Proprietarii de cladiri sunt dispusi acum sa ofere stimulente importante, precum amenajarea gratuita a spatiului, tocmai pentru ca relocarea sa nu genereze o cheltuiala suplimentara. De asemenea, termenele de inchiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani sau luni cu chirie gratuita sunt alte modalitati de a impulsiona relocarea", explica Maria Florea, Senior Broker Office Division in cadrul Colliers International.

Nu in ultimul rand, in afara de scaderea chiriilor, care aduce chiriasilor beneficii concrete precum economii reale din bugetul operational, situatia pietei ofera acum si un cost foarte bun de oportunitate. Astfel, avantajele legate de imaginea companiei sunt destul de importante: o mai buna accesibilitate a sediului, intr-o zona centrala, implica o atractivitate mai mare pentru clienti; confortul unui sediu nou, intr-o astfel de zona, reprezinta un mare atuu in imaginea de angajator. Momentul poate fi unul ideal si pentru reconsolidari, desi este adevarat ca mutarea operatiunilor secundare nu se va face catre centrul capitalei. Totusi, anumite companii care in anii trecuti au fost obligate din ratiuni de costuri sa isi relocheze personalul din back office in orase din provincie sau la periferia Bucurestiului, pot opta acum sa isi desfasoare activitatile intr-un singur sediu.

Asadar, piata spatiilor de birouri trece printr-o schimbare majora, proprietarii oferind conditii contractuale mai bune, iar cladiri din zone centrale - inaccesibile in alti ani multor companii - devenind acum mai usor de inchiriat.


Diferenta de chirie medie a unui spatiu de 1.000 mp 2009/2008*




* Chiriile aferente anului 2008 sunt valori medii la care s-au semnat contractele de inchiriere. Valorile aferente anului 2009 sunt valori medii, in realitatea contractele se pot semna si la valori diferite, in functie de calitatea cladirii, suprafata inchiriata, perioada de inchiriere, zona si accesibilitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.