Ultima banca inscrisa in programul "Prima Casa", ING Bank, ridica la 20 numarul total al jucatorilor din banking interesati de acordarea unor astfel de imprumuturi si la peste 1,4 miliarde euro valoarea creditelor pe care bancile sunt dispuse sa le dea, peste plafonul impus de guvern.
Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Dupa analiza ofertelor, Ministerul Finantelor Publice si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor comunica public bancile care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate stabilite de HG 717/2009 si volumul alocat pro-rata fiecarei banci pentru incadrarea in plafonul de 1 miliard euro stabilit pentru anul 2009, a explicat Ministerul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Cel mai ridicat plafon propus pana in prezent este al Bancii Comerciale Romane (BCR), de 450 milioane euro. "Dintre marii jucatori din piata, BRD a alocat 200-250 milioane euro, Alpha Bank si Banca Romaneasca, aproximativ 100 milioane euro, CEC - 95 milioane euro, Volksbank - 75 milioane euro", a precizat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), citat de NewsIn.

Alte banci au anuntat si ele sumele cu care intra in program: Piraues Bank Romania - 100 milioane euro, Intesa Sanpaolo Bank - 50 milioane euro, Bancpost - 50 milioane euro, Raiffeisen Bank - 50 milioane euro, Unicredit Tiriac Bank - 25 milioane euro, Bank Leumi - 10 milioane euro.

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.

Guvernul a stabilit ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.