Lista Primariei Capitalei a cladirilor cu risc seismic a fost de curand umflata cu inca 1.900 de imobile, astfel incat acum ar iesi calculul victimelor prezise de Oprescu: 500.000. Cei mai multi locatari nu reusesc sa afle in ce categorie de risc le-a fost incadrat imobilul.

1.908 imobile din Bucuresti ar trebui sa intre in consolidare in maximum zece ani, potrivit unei liste aparute pe pagina de Internet a Primariei Municipiului Bucuresti. Lista a fost postata langa cele care cuprind imobilele incadrate in clasele I, II, III sau IV de risc seismic, care insumeaza aproape 800 de cladiri.

Conform documentului, care are titlul „Lista Cladirilor expertizate tehnic, incadrate in categorii de urgente, conform normativului P100-92, neincadrate in clasa de risc seismic corespunzatoare“, cele 1.908 imobile din Capitala au fost expertizate seismic in perioada 1993-1996, dar nu au primit clasa de risc seismic, pe motiv ca la acea vreme legislatia prevedea ca imobilelor expertizate li se atribuiau grade de urgenta.
Aceste cladiri au primit termen-limita in care ar trebui sa fie consolidate, numai ca gradul de urgenta nu este specificat in lista afisata pe site-ul Primariei Capitalei.

Intrebat care este starea acestor imobile, arhitectul Capitalei, Gheorghe Patrascu, ne-a explicat ca „ele ar putea suferi avarii usoare sau grave sau chiar sa se prabuseasca in cazul unui cutremur puternic“. Proprietarii care s-au regasit pe acea lista au inceput sa intrebe Municipalitatea.

Potrivit unui raspuns al Primariei Capitalei dat unui proprietar din imobilul situat pe strada C-tin Brancusi nr. 3, cladirea ar trebui sa intre in consolidare in maximum zece ani.

„Referitor la mailul dvs. transmis la Serviciul Consolidari, va comunicam urmatoarele: imobilul din Str. C-tin Brancusi nr. 3 a fost expertizat tehnic de MIRALEX si incadrat in categoria de urgenta U3 (...). Aceasta incadrare (in categorii de urgenta) nu mai este in vigoare din 1996 prin modificarea care incadreaza constructiile in clase de risc seismic. Incadrarea in clasa de risc seismic corespunzatoare se face de catre expertul tehnic care a elaborat expertiza initiala, la solicitarea asociatiei de proprietari. Categoriile de urgenta reprezinta prioritatea inceperii lucrarilor de consolidare a cladirilor expertizate tehnic. Categoria de urgenta se stabileste in functie de clasa de importanta a constructiei si de valoarea gradului de asigurare la actiuni seismice, rezultat din calcul. Durata maxima de timp admisa pentru inceperea lucrarilor de consolidare este : U1 - 2 ani; U2 - 5 ani; U3 –-10 ani“, se arata in raspunsul dat de Municipalitate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.