Business 3 Iunie 2009 14:39
Microsoft revolutioneaza gradul de interactiune cu mediul virtual, intrepretand miscarile naturale ale corpului pentru a controla urmatoarea generatie de Xbox 360.
Consola Microsoft Xbox 360 nu va folosi ca interfata de control decat miscarile jucatorilor si comenzile vocale, au anuntat ieri reprezentanti ai Microsoft in cadrul Electronic Entertainment Expo (E3), cel mai important targ dedicat jocurilor video, aflat in desfasurare la Los Angeles.



Botezata "Natal", tehnologia a fost prezentata in premiera de catre vicepresedintele Don Mattrick si de Steven Speilberg, care a declarat ca asistam la un "moment de turnura care va genera un val de schimbari ale carui efecte vor merge dincolo de jocurile video". Regizorul a adaugat ca "urmatorul pas in entertainmentul interactiv este disparitia controller-ului", subliniind ca prin intermediul proiectului Natal vom fi martori la aparitia jocurilor care ii aduc pe toti la un loc prin tehnologie care ne recunoaste, dupa cum mentioneaza comunicatul publicat de Microsoft.

Pentru a capta fiecare miscare pe care o facem in fata ecranului, Natal foloseste o camera 3D, un senzor de adancime si un microfon multidirectional. Software-ul este antrenat pentru recunoastere vocala si faciala si interpreteaza cu acuratete miscarile si soaptele, transformandu-le in comenzi.

Dupa cum putem vedea in demonstratia de mai jos, intr-un joc cu mingi jucatorul depune aproape la fel de mult efort ca si cum ar interactiona cu obiecte reale:



Intr-o alta aplicatie care i-a facut pe cei prezenti sa aplaude, directorul creativ al Microsoft Game Studio, Darren Bennett, picteaza un tablou folosind doar miscarile mainilor si picioarelor, nevoia altor instrumente de lucru fiind complet eliminata:



Pe langa noua tehnologie care schimba complet raportarea la un joc video, urmatoarea generatie de Xbox 360 isi propune sa capete un rol central in fiecare sufragerie, integrand servicii de social networking cum ar fi Facebook si Twitter si oferind acces gratuit la Last.fm. Prin intermediul Xbox Live Party, de exemplu, utilizatori aflati la distanta pot fi prezenti intr-o aceeasi sala de cinema virtuala, ei interactionand prin intermediul avatarurilor si putand comenta live filmul in HD pe care il vad in acelasi timp. Consola poate face si streaming de emisiuni tv in zonele in care este disponibil Netflix sau Live TV (Sky).

Anuntul Microsoft vine in conditiile in care piata consolelor este dominata de Nintendo Wii, japonezii facand, de altfel, si primul pas important in folosirea miscarilor naturale ale corpului in interactiunea cu jocurile video, prin controllerul wireless al Wii-ului, lansat in urma cu trei ani. Industria jocurilor, neafectata semnificativ de criza economica, genereaza vanzari anuale estimate la 50 de miliarde de dolari, amintesc cei de la Reuters.

Noul Xbox nu se va lansa in decursul acestui an, oficialii Microsoft nefacand alte precizari in afara faptului ca tehnologia a fost foarte bine primita de dezvoltatorii software.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.