Moneda nationala a atins un nou minim fata de euro, dupa ce la finalul saptamanii trecute cursul a atins o valoare record.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat euro la pretul de 4,4373 lei, un nou minim istoric pentru leu.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

La deschiderea sedintei de luni, euro era cotat la 4,4360 - 4,4390 lei, in scadere fata de nivelul de vineri seara, cand schimburile se realizau la 4,4400 - 4,4415 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborat pana la 4,4315 lei/euro, intrucat unii participanti la piata se asteptau la interventia BNR pentru a sprijini leul.

Spre jumatatea zilei, insa, cotatiile au revenit in urcare, in conditiile in care jucatorii nu au "detectat" prezenta bancii centrale in piata, iar in jurul orei 13:00, schimburile se perfectau la 4,4445 - 4,4460 lei/euro, potrivit MEDIAFAX.

In acelasi timp, valutele din regiune afisau pierderi de circa 0,8%, dupa ce discutiile din Grecia privind formarea unei coalitii au intampinat duminica un nou obstacol. Temerile investitorilor privind iesirea Greciei din zona euro s-au reaprins, iar statul ar putea fi nevoit sa organizeze o noua runda de alegeri.

Si dolarul american a urcat la inceputul saptamanii pana la referinta de 3,4479 lei, in crestere cu 2,7 bani.

Francul elvetian si-a mentinut tendinta usoara de crestere, ajungand la 3,6951 lei, cotatia anuntata de BNR fiind cu circa 1 ban mai mare decat cea de la finalul saptamanii trecute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.