Ultimele date raportate de Institutul National de Statistica arata ca romanii aloca jumatate din veniturile lunare pe mancare, bautura si tigari.

In Romania, doar cheltuielile cu alimentele se ridica la 41% din veniturile lunare. Alocari similare pentru cheltuielile cu alimentele sunt valabile pentru economii precum cea a Belarusului (41,2%) sau a Muntenegrului (45,7%), scrie business24.ro.

Daca se adauga si bauturile alcoolice si tutunul, cu o pondere de 7,7%, jumatate din banii unei familii sunt dati practic numai pentru "benzina" zilnica necesara supravieturii.

  • Ne gandim la mancare, insa uitam de viitor

Cheltuielile pentru viitor sunt insignifiante - la educatie ponderea este de 0,7%, iar la sanatate 4,5%. Explicatia sunt salariile mici, dar si preturile mari la alimente, in pofida productiilor agrare record.

Mancarea nu acopera mai mult de 25% din bugetele francezilor, italienilor, spaniolilor sau germanilor, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO), conform zf.ro.

In termeni reali, cheltuielile romanilor cu pro­dusele alimentare sunt si de patru ori mai mici decat cele ale vest-europenilor. La un salariu mediu net de 350 de euro, un roman cheltuie lunar pe mancare 143 euro. In acelasi timp, la un salariu mediu net de 2.700 de euro, un francez plateste lunar 600 euro pe ali­mente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.