Economia Romaniei nu poate creste fara capital extern si ar fi intrat in faliment in lipsa imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Din nefericire, Romania nu e in stare sa produca destule economii in interior pentru a asigura o crestere in jurul potentialului. Fara capitalurile din exterior, Romania ar creste semnificativ sub potential", a spus Croitoru, conform Mediafax, la dezbaterea "Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale".

El a mentionat ca solutia ar fi realizarea de reforme, dar in ultimii 20 de ani birocratia s-a opus acestor reforme.

Amanarea reformelor a condus la recesiune sau incetinirea cresterii economice, a adaugat Croitoru.

Totodata, consilierul guvernatorului BNR a aratat ca in decursul ultimilor 20 de ani Romania a incheiat mai multe acorduri, care aveau rolul de a atrage credibilitatea necesara, insa acestea au fost intrerupte in numele "comandamentelor sociale" din momentul in care reformele care trebuia aplicate deveneau dureroase.

Croitoru a conchis ca principala problema a Romaniei in ultimii 20 de ani a fost nerezolvarea problemelor, comparand acest fenomen cu alergatul in jurul cozii.

Romania a incheiat in martie anul trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.