Zi istorica pentru moneda nationala. Leul a picat in fata euro pana la valoarea de 4,3257 lei/euro. Banca Nationala Romana nu a mai afisat o rata de schimb euro/leu atat de ridicata din 22 ianuarie 2009.

Moneda nationala si-a continuat tendinta de depreciere pe parcursul zilei de luni, starnind panica in randul specialistilor. In jurul orei 17.00, cursul ajunsese la 4,38 lei/euro pe piata bancilor, iar dealerii sperau intr-o interventie a bancii centrale pentru a apara pragul psihologic de 4,40 lei/euro.

"Este posibil ca maine sa tinda spre 4,40 lei/euro, dar cred ca o sa intervina Banca Nationala, ca sa nu iasa cursul de referinta peste 4,40 lei/euro, sau prea aproape", a declarat pentru NewsIn un dealer bancar.

Piata mizeaza pe faptul ca o depreciere prea puternica a leului ar avea un impact psihologic prea mare asupra economiei, ar “speria” investitorii si ar arunca in aer preturile, respectiv ar creste inflatia, motiv pentru care banca centrala va face tot posibilul pentru a apara nivelul actual.

"Pana acum au aparat nivelul de 4,30 lei/euro destul de bine si nu cred ca o sa le convina sa creasca usor peste nivelul de 4,40 lei/euro. Cred ca maine o sa faca posibil ca sa nu iasa 4,40 lei/euro" a adaugat dealerul bancar.

Cine este devina pentru cursul actual?

  • Dealerii arata cu degetul si spre declaratia unui director BNR, Eugen Radulescu, care a anuntat ca este posibila o explozie a cursului de pana la 6 lei/euro. “Inghetarea acordului cu FMI, cuplata cu o eventuala paralizie a deciziei politice, l-ar putea duce in balarii. 5-6 lei pentru un euro, poate si mai rau", scrie Gandul. Banca Nationala, in mod surprinzator, nu a intervenit in piata decat declarativ, explicand cursul maxim record prin faptul ca a avut loc un "soc psihologic" si nu reprezinta o tendinta.
  • De asemenea, nelinistea si incertitudinea a dus la faptul ca marile companii, romanii bogati dar si cei de rand, dupa o saptamana in care s-au anulat si s-au aprobat de cateva ori taierea pensiilor si majorarea TVA, au dat buzna la ghiseele bancare si la casele de schimb valutar pentru a cumpara valuta, speriati de posibilitatea unei deprecieri masive. Efectul: cererea mare de valuta a dus cursul la un nou maxim istoric, romanii depreciind practic leul de frica deprecierii.

Isterie la casele de schimb valutar:
Citeste si:
Francul elvetian si dolarul american ating noi valori RECORD
Francul elvetian si dolarul...

De teama unei deprecieri si mai mari a monedei nationale, romanii au cumparat in medie de doua ori mai mult moneda europeana decat intr-o zi obisnuita.

"Enorm de mult a crescut cererea pentru euro. Pot spune ca astazi singurele operatiuni au fost de vanzarea de euro. Vanzarile au explodat. Cererea a fost de cel putin cinci ori mai mare decat intr-o zi obisnuita", a declarat Andrei Sterescu, administrator Luxor, casa de schimb prezenta in Bucuresti si Arad, citat de ZF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.