Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat marti, cea mai slaba sedinta a anului, cele cinci societati de investitii financiare ajungand la nivelurile de la finalul lunii ianuarie 2010. Evolutia negativa a indicilor bursieri a venit pe fondul posibilitatii majorarii taxei pe valoare adaugata (TVA) si a cotei unice de impozitare.

Miscarea de scadere a pietei inceputa in urma cu aproape o luna si temerile cu privire la situatia economica a zonei euro a amplificat marcarile de profit pe emitentii autohtoni in ultima perioada, scrie Wall-Street.roIn acest context, informatiile potrivit carora este posibila o crestere a taxelor si a impozitelor in urmatoarea perioada a avut efectul unor vanzari in panica de catre investitori pe finalul acestei sedinte, diseminarea acestei informatii pe scara larga in zilele urmatoarea putand determina o continuare a corectiilor accelerate”, a explicat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

Majorarea TVA la 25%, unica solutie pentru Romania?

Adrian Simionescu, director general la Vienna Invesment Trust, considera ca deprecierile inregistrate ieri de piata locala au fost cauzate de zvonurile privind un ajutor financiar ce urmeaza a fi acordat Spaniei care a influentat negativ si pietele europene. “Nu cred ca ipoteza majorarii TVA-ului si cotei unice a influentat investitorii, deoarece adoptarea si punerea in aplicare a aceastei modificari va avea loc peste aproape un an. Marcarile de profit ar trebui sa apara inainte de adoptarea legii”, a declarat Simionescu pentru Wall-Street.ro.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 4,08%, pana la 5.416,82 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 4,45%, pana la 3.247,40 puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.