Moneda europeana a atins cel mai mic nivel din ultimul an in fata dolarului.
Euro s-a depreciat la 1,3145 dolari, cel mai mic nivel atins dupa 29 aprilie 2009, de la 1,3175 dolari la finalul sedintei de marti. De asemenea, euro s-a depreciat in fata monedei japoneze, la 122,37 yeni, cel mai mic nivel din 25 martie.

Standard & Poor's a retrogradat Grecia la categoria fara recomandare de investitii (junk), coborand ratingul tarii la 'BB+' (identic cu cel al Romaniei), cu perspectiva negativa. Tot S&P a redus si ratingul Portugaliei, cu doua trepte, de la 'A+' la 'A-',tot cu perspectiva negativa, potrivit NewsIn.

Situatia a inceput sa creeze panica in piete: bursele europene s-au prabusit marti, euro s-a depreciat puternic, iar multi oficiali europeni vorbesc de masuri urgente pentru a limita riscul de contagiune.

Cursul de referinta leu-euro a fost cotat de banca centrala la 4,1430 lei/euro, in crestere cu aproape 2 bani (0,45%) fata de nivelul anterior, in conditiile in care agravarea crizei grecesti a generat o unda de soc in piete, lovind si monedele emergente.

Analistii de la ING semnaleaza, intr-un raport publicat miercuri, ca "aparenta rezistenta a leului este cel mai probabil rezultatul interventiilor
valutare ale BNR", estimand ca "este posibil ca leul sa continue sa se deprecieze
".

"Totusi, dupa pierderile importante din sedinta trecuta, o corectie nu ar trebui exclusa, dar pentru moment nu gasim un motiv real pentru aceasta in afara de acest motiv tehnic", se mai spune in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.