Cotidianul german Der Spiegel scrie despre taxa pe fast-food in Romania, comparand-o cu cea pe care Danemarca urmeaza sa o impuna pe ciocolata si cu restrictiile la acizi grasi din Austria si Spania, noul "bir" propus de Ministerul Sanatatii din Romania fiind considerat unic in lume.
Jurnalistii germani se intreaba daca guvernele pot cu adevarat sa impuna prin lege o populatie zvelta, observand ca unele guverne din Europa, ingrijorate de faptul ca talia cetatenilor lor a crescut, par sa creada astfel. "Guvernul spaniol vrea sa interzica acizii grasi, Danemarca va taxa in curand dulciurile, iar in Romania ministrul Sanatatii a anuntat ca vrea sa introduca o taxa pe mancarea nesanatoasa. Si in Germania exista intentia de a lansa o ofensiva guvernamentala asupra circumferintei taliei. Intr-un interviu, liderul Partidului Verde, Renate Künast, a anuntat ca vrea sa interzica publicitatea la dulciuri", noteaza Der Spiegel.

Despre taxa pe fast-food pe care intentioneaza sa o introduca Ministerul Sanatatii roman, jurnalistii germani spun ca, daca aceasta va fi aplicata, va fi prima de acest fel din lume. Se pare insa ca romanii nu au fost primii care s-au gandit la acest lucru, parlamentul din Taiwan luand in considerare, anul acesta, o taxa asemanatoare.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prevalenta obezitatii s-a triplat in multe tari europene din 1980, rata fiind in continua crestere, mai ales in cazul copiilor. De ani buni ,studiile arata ca germanii se numara printre cei mai obezi oameni din Europa, alaturi de greci si britanici.

Danemarca incearca sa foloseasca politica fiscala ca modalitate de a potoli pofta populatiei pentru dulciuri. O noua taxa pe ciocolata, inghetata si alte dulciuri, care va fi adaugata la taxa existenta deja pe sucuri, va genera 1,5 miliarde de coroane daneze (200 milioane de euro) pe an, potrivit unui studiu al Confederatiei Industriei de Alimente a tarii.

Referitor la preparatele de tip fast-food, majoritatea legilor se concentreaza totusi pe acizii grasi, un tip de grasimi nesaturate folosit la multe mancaruri prajite. Grasimile au fost deja interzise in restaurante din numeroase orase americane, precum si in statul California.

Danemarca are din 2004 o lege privind limitarea drastica a folosirii acizilor grasi, Austria a introdus, in octombrie 2009, o restrictie similara, iar Spania va urma, anul acesta, modelul acestora.

Altfel, presa internationala scrie ca municipalitatea din New York a anuntat o initiativa pentru diminuarea consumului de sare in alimentatie. propunand restaurantelor si industriei alimentare sa reduca voluntar cantitatile in care acest condiment este folosit in mancaruri si produse alimentare. Subliniind efectele nefaste ale excesului de sare asupra sanatatii, serviciile sanitare ale orasului New York explica, intr-un comunicat, ca americanii consuma zilnic de doua ori cantitatea maxima recomandata.

"Dar eforturile Romaniei de a taxa mancarea fast-food sunt cele care atrag atentia cand vine vorba de problema combaterii obezitatii in Europa. Asta daca taxa va fi aprobata. Ministrul de Finante al Romaniei, Sebastian Vladescu, a minimizat propunerea in urma cu o saptamana, spunand ca este inca la stadiul de idee. In plus, sunt voci care spun ca aceasta taxa oricum nu ar imbunatati sistemul sanitar al Romaniei", comenteaza jurnalistii de la Der Spiegel.

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca, de la 1 martie, o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii, a anuntat ministrul Attila Cseke. Referitor la produsele pe care le are in vedere aceasta taxa, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu-Cercel a declarat ca se aplica tuturor produselor care contin E-uri, aditivi, grasimi sau sare, singurele exceptate fiind apa, sucurile naturale, legumele, fructele si produsele bio.

Astfel, ar urma ca producatorii, importatorii sau cei care prepara alimente nerecomandate, adica cele care contin aditivi alimentari sau sare, grasimi si zahar in exces, sa plateasca de la 1 martie aceasta taxa catre Ministerul Sanatatii.

Desi taxa este sustinuta de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in speranta ca ea va duce la reducerea consumului produselor de acest tip, care pot provoca diferite boli, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta) considera ca aceasta poate scumpi toate alimentele si ca va duce la retragerea de pe piata romaneasca a multinationalelor.

"Este o lege facuta pe genunchi, o lege realizata de cineva care nu cunoaste termenii si fara sa fie consultata intr-un dialog social cu asociatiile din industria alimentara. Pe noi nu ne-a invitat nimeni la vreo discutie, desi am fi acceptat cu siguranta", a spus presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Acesta a spus ca va ataca in instanta acesta lege daca nu va avea loc un dialog social cu asociatiile din domeniu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.