Moneda nationala a inceput anul 2010 in forta, castigand semnificativ teren in fata euro dupa ce a inregistrat o apreciere de 2,12% in doar 6 zile.

Leul s-a apreciat cu 0,71% fata de euro in sedinta de ieri, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala coborand cu aproape 3 bani fata de vineri, pana la 4,1383 lei pentru un euro, minim al ultimelor 8 luni. Moneda nationala a castigat 2,12% de la inceputul anului, pretului unui euro coborand de la 4,2282 lei (31 decembrie 2009), la 4,1383 lei, arata Wall-Street.

Moneda nationala s-a apreciat in tranzactiile de luni dimineata cu peste un ban, pana la cotatii de sub 4,14 lei/euro, in conditiile in care deprecierea dolarului a mutat atentia investitorilor pe pietele emergente, scumpind activele din regiune. In deschiderea pietei valutare locale, euro era cotat cu 4,1510-4,1540 lei, ulterior cotatiile coborand pana la un minim de 4,1350 lei. In jurul orei 11:40 euro se tranzactiona cu 4,1360-4,1380 lei.

"Principalul factor care sta la baza aprecierii leului il constituie sentimentul pozitiv fata de economia Romaniei. La sfarsitul anului trecut sentimentul era deteriorat pe fondul crizei politice locale, dar acum s-a finalizat aceasta criza, iar sentimentul a devenit pozitiv. Singura problema pe care o avea leul in trecut era una de perspectiva, iar aceasta a fost rezolvata. In prezent, fundamentele economice indica o tendinta de apreciere a leului", a explicat pentru Wall-Street Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

"Evolutia pe termen scurt depinde de sentimentul pietelor, dar daca bugetul va fi aprobat, iar perceptia pozitiva se va mentine, atunci cursul de schimb se va incadra in intervalul 4,1 - 4,15 lei pentru un euro", a adaugat Dumitru.

Descopera pe wall-street.ro si prognoza ING pentru cursul de schimb al leului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.