Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de politica monetara de ieri, reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5% pe an, in ciuda presiunilor inflationiste.

In plus, banca centrala a mentionat ca va continua sa gestioneze ferm lichiditatea din sistemul bancar avand in vedere consolidarea transmisiei semnalelor de politica monetara.

Economistii nu au estimat nici de aceasta data miscarea de politica monetara a Bancii Nationale, dupa ce ei au estimat ca dobanda cheie o sa fie mentinuta la 8%. Analistii considerau ca nivelul inca ridicat al inflatiei si presiunile inflationiste vor obliga Banca Nationala sa mentina dobanda la 8% pe an.

Cum explica banca centrala prima decizie din 2010

BNR anticipeaza "premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie", pe masura epuizarii, in cursul lui 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului cu FMI si UE, in ciuda stagnarii temporare a procesului de dezinflatie, arata comunicatul detaliat al BNR.

Mai multe detalii despre reducerea dobanzii de politica monetara gasiti pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.