Pe timp de criza, bugetul de stat este usor "slabit" din cauza investitiilor guvernamentale pe care orice Guvern ar trebui sa le faca pentru a stimula cererea si economia. Insa si bugetul trebuie "hranit" cumva, mai ales in aceasta perioada.
Reprezentantii grupului de consultanta si audit Nexia, au propus o serie de masuri fiscale, care ar trebui sa aiba ca efect revigorea economiei si stimularea colectarii la bugetul de stat, relateaza Wall-Street.

  • Impozitarea luxului. Aceasta este prima masura propusa de reprezentantii Nexia, deoarece introducerea unui impozit pe lux ar contribui substantial la cresterea veniturilor bugetare, atat de necesare pe timp de criza. Prin lux, reprezentantii companiei, se refera in principal la luxul etalat, si nu la cel justificat in declaratiile de avere, pentru ca, spre deosebire de cel din urma, luxul etalat nu este impozitat. totodata, impozitul pe lux ar trebui corelat cu impozitul pe venit sau cu cel pe avere.

"Intr-un fel ar trebui sa fie impozitat un Tico si in alt fel o masina Maserati sau Lamborghini", a declarat Luminita Ristea, managing partner in cadrul Nexia International.

  • Taxarea terenurilor necultivate. Bazandu-se pe faptul ca nu a fost stabilita o strategie agricola, reprezentantii Nexia, mai sugereaza ca modalitate de crestere a veniturilor la bugetul de stat taxarea terenurilor agricole necultivate. Astfel, proprietarii terenurilor agricole necultivate care refuza sa le valorifice la adevaratul potential, vor fi nevoiti sa le dea in arenda sau sa plateasca o taxa statului. Cu toate ca propunerea este una buna, deoarece multe terenuri din Romania "zac" necultivate, aceasta are doua taisuri. Pe de o parte, propunerea poate avea efectele scontate de cei de la Nexia, insa pe de alta parte, fara o investitie in prealabil pentru dezvoltarea sectorului agricol din Romania pana la punctul in care acesta va fi autonom din punct de vedere financiar, taxarea terenurilor necultivate poate saraci si mai mult taranii.
  • Plata anticipata a impozitului catre stat. In prezent, doar bancile platesc impozitul catre stat anticipat. Prin plata anticipata a acestui impozit si de catre firme, repezentantii Nexia sustin ca se pot aduce venituri sigure la bugetul de stat. Acestia mai sugereaza si introducerea acestei masuri in modificarile aduse Codului Fiscal.
  • Eliminarea Impoitului forfetar. Pana in prezent, aplicarea impozitului pentru IMM-uri a ucis aproape 100.000 de firme. Acesta cel mai probabil nu va fi cel mai rau efect al forfetarului, deoarece abia la finele anului guvernantii si economia ii vor "culege roadele".

Restul articolului il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.