Dobanzile la imprumuturile pentru persoane fizice au crescut si cu 5,5 puncte procentuale doar in ultimele zile, ajungand la 16,5%. Campioanele majorarilor: Alpha Bank si UniCredit Tiriac.

Creditele noi de nevoi personale in euro acordate de Alpha Bank au, incepand de la finele saptamanii trecute, o dobanda cu nu mai putin de 5,5% mai mare, noteaza Cotidianul. In urma majorarii, costul creditului a ajuns la 16,5%. Alpha nu este insa singura banca ce a decis sa umble la dobanzi. Inca alte sase institutii de credit au decis sa scumpeasca imprumuturile pentru persoane fizice, unele doar pe cele in lei, altele doar pe cele in euro, iar UniCredit Tiriac a preferat ambele variante. Banca italiana a adaugat pana la 3 % la dobanzile pentru creditele in euro si pana la 5% pentru cele la creditele in lei.

Banca e acoperita de contract

Banca se apara si spune ca are dreptul sa modifice dobanda pe perioada creditarii, deoarece acest lucru este stipulat in contract, relateaza Evenimentul Zilei. „Este bine stiut ca, in momentul de fata, toate bancile din Romania, Europa si America traverseaza o perioada de reala criza financiara. Cu surse de finantare in scadere, majoritatea unitatilor bancare au purces la majorarea dobanzilor si a comisioanelor atat la depozite, cat si la credite. Este adevarat ca banca noastra, dar nu numai, a transmis scrisori catre clientii care au credite contractate la noi prin care acestia au fost informati de majorarea dobanzilor, precum si de modul in care acest lucru influenteaza cuantumul ratelor. In fapt, la incheierea contractului de credit, in act este stipulat clar dreptul rezervat al bancii de a modifica dobanzile pe parcursul derularii contractului“, a explicat Liliana Ciobanasu, purtator de cuvant al Bancpost.

Bancile si-ar putea pierde clientii

Isarescu avertizeaza insa bancile ca in aceste conditii si-ar putea pierde clientii, arata Gandul. Guvernatorul BNR a declarat ca o astfel de masura din partea bancilor, de a “pasa” aceste dobanzi mari spre clienti ar fi ca si cum acestea si-ar trage singure un glonte in picior. “Sugestia mea este ca bancile nu isi traga un glonte in picior, sa nu isi sperie clientii”, a subliniat Isarescu in cadrul unei conferinte despre turbulentele de pe piata monetara, provocate de investitorii straini care au incercat sa scoata profituri consistente din eventuala depreciere a leului.

Creditul in franci elvetieni este defunct, urmeaza cel in valuta

Isarescu a subliniat si problemele care sunt pe piata creditelor in valuta, mai ales dupa aparitia recenta a “defunctului” credit in franci elvetieni. Dupa parerea lui urmatorul la rand este creditul in valuta per ansamblu: “nu face bine la inima sa stai de dimineata pana seara la televizor sa vezi cursul valutar”. Acesta ar fi un motiv in plus, dupa cum a spus el, ca bancile sa evite transferul dobanzilor mari la creditele in lei inregistrate in ultimele zile clientilor, pentru ca “ar fi o greseala fatala sa descurajezi si creditul in lei”, mai noteaza Gandul.


Temperarea ritmului de crestere a creditarii "este lucrul cel mai normal care ni se poate intampla"

Potrivit Wall-Street, guvernatorul BNR a precizat ca unele banci s-au vazut nevoite sa nu mai ofere imprumuturi saptamana trecuta, oprindu-si temporar creditarea, dar a explicat ca motivul consta in incertitudinea din piata interna si internationala, nu pentru ca normele de creditare ale bancilor s-ar afla in curs de aprobare la BNR.

"Ii avertizez pe cei care spun ca bancile nu pot da credite pentru ca au normele de creditare la BNR, ca normele nu sunt la BNR, ci la bancile comerciale", a spus Isarescu, explicand ca, in perioada in care BNR analizeaza noile norme interne de creditare ale bancilor, acestea le pot aplica pe cele vechi.

Isarescu a mai spus ca incertitudinile din piata interna si internationala au creat spaima atat in randul bancilor, cat si al publicului, dar si-a exprimat increderea ca bancile vor continua sa dea credite. Guvernatorul BNR a precizat ca ritmul de creditare va reveni la un nivel normal, insa, a subliniat ca temperarea ritmului de crestere a creditarii "este lucrul cel mai normal care ni se poate intampla".


Gata cu cifrele si cresterile mari!

“De la o accelerare rapida spre o franare, lucrurile nu se fac usor. Diferenta este doar de apasare a pedalei, insa se poate lasa cu capete sparte. Ne-am obisnuit cu o crestere economica mare si cu o crestere ridicata a creditarii, dar trebuie sa ne iasa din cap cifrele mari”, a concluzionat seful BNR, potrivit Adevarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.