Presedintele Traian Basescu afirma ca Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca decat daca priveste cu responsabilitate spre reluarea activitatilor de minerit.

“In momentul de fata, Romania nu mai are resurse de a crea locuri de munca decat daca privim cu responsabilitate la reluarea activitatii de minerit in domenii care, prin evolutia pietelor, fac din nou rentabila exploatarea unor resurse naturale. As vrea sa va spun ca datorita demagogiei si lasitatii demnitarilor romani, investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997, iar in perspectiva imediata se prefigureaza procese extrem de costisitoare”, a spus presedintele in cadrul ceremoniei de depunere a juramantului de catre Attila Korodi pentru functia de ministru al Mediului.

El a mentionat ca este necesara o decizie rapida a autoritatilor romane in legatura cu investitiile straine privind resursele naturale.

Basescu a mentionat ca deciziile, de aprobare sau respingere, sunt de preferat actualei situatii in care investitorii asteapta hotarari din partea autoritatilor.

“As ruga inaltii demnitari ai statului roman, pe preacinstitii ziaristi si pe preacinstitii patroni de presa sa mearga la Rosia Poieni si la Rosia Montana, pentru ca par a plange de grija mediului. Iar eu i-as invita sa vada ce-i acum la Rosia Poieni si la Rosia Montana ca nivel de poluare si sa constate acum daca de pe urma exploatarii de catre stat a acestor resurse, ceea ce avem acolo inseamna protectia mediului”, a mai precizat Basescu.

Presedintele a explicat ca Romania nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatarii resurselor de aur, cupru, gaze de sist in conditii de protejare a mediului.

“Parteneriatul cu firme straine mi se pare sigura solutie. Si poate multi considera ca cel mai important lucru este profitul pe care l-am putea obtine din aceste exploatari in parteneriat, fie ca vorbim de gazele de sist, fie ca vorbim de aur, fie ca vorbim de cupru. Iar eu sunt de acord cu dumneavoastra ca este foarte important ce obtine statul roman. De aceea, o revedere imediata - si personal cer Guvernului ca in maxim doua saptamani sa revizuiasca tot sistemul de redevente pe care il avem pe zacamintele naturale, dar ceea ce nimeni nu vrea sa socoteasca sunt pierderile pe care le avem prin necrearea locurilor de munca”, sustine Traian Basescu.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.