Inca din vremea monopolurilor, industria tutunului a fost o sursa sigura de bani, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat.

Astfel, doar anul trecut, cei mai mari trei jucatori de profil au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 mld. euro. In aceste conditii, efectele unui declin abrupt al cererii ar putea avea implicatii serioase asupra economiei locale.

In prezent, in Romania exista aproximativ 7 milioane de fumatori, reprezentand pana la o treime din populatia tarii, arata datele furnizate Wall-Street.ro de catre Societatea Romana de Pneumologie (SRP).

Se remarca o tendinta de “plafonare” a numarul de fumatori de sex masculin, respectiv o crestere a prevalentei fumatului la femei, in special la adolescente, precizeaza Florin Mihaltan, presedintele SRP. Cauzele sunt multiple: absenta unui program national coerent care sa integreze toate initiativele de control a tabagismului in Romania pe mai multi ani, strategii punctiforme de control a preturilor, lipsa educatiei in scoli dar si la nivel de adult, implicarea mai scazuta a medicilor in consilierea fumatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.