Iata cu cat au scazut sau au crescut salariile medii in sectoarele mari ale economiei din Romania. Iar prima concluzie este cutremuratoare: trei dintre cele mai importante domenii social-economice au inregistrat scaderi dramatice, de peste 30%! Mai mult, aceste trei sectoare cuprind majoritar angajati din sistemul bugetar.

Astfel, cel mai ‘lovit’ domeniu a fost invatamantul. De la inceputul si pana la finalul recesiunii (din 2009 si pana la inceputul anului 2011, inainte de fi indexat cu 15%), salariul mediu din invatamant a scazut cu 37%! La 1 ianuarie 2009, salariul mediu din invatamant era de 1.625 lei, iar la inceputul anului 2011, salariul mediu din acest domeniu se situa la 1.184 de lei. Ceea ce inseamna o scadere de 37%.

O scadere apropiata a fost inregistrata si in administratia publica, unde salariul mediu se situa la inceputul anului 2009 la 2.391lei, pentru ca in 2011 sa se gaseasca la valoarea de 1.827 de lei. Ceea ce echivaleaza cu o reducere de 31%.

De asemenea, tot 31% este si scaderea care a avut loc la nivelul salariului mediu in domeniul sanatatii si asistentei sociale.



Cresteri! Reale?

Aparent surprinzator, au existat si domenii unde salariul mediu a urcat la finalul crizei. Si chiar cu procente bune! De exemplu, salariul mediu a crescut cu 17% in industria extractiva, cu 15% in sectorul fabricarii autovehiculelor, cu 14% in industria prelucratoare sau cu 12,5% in industria metalurgica. Cu exceptia fabricarii masinilor, celelalte cresteri nu sunt reale.

Citeste integral pe econtext.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.