Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca potentialul unei tari de a hrani propria populatie nu este suficient, acesta trebuind valorificat prin masuri care depind de autoritatile nationale.

Intrebat in legatura cu afirmatiile ministrului Valeriu Tabara, potrivit carora Romania poate hrani 80 de milioane de persoane, Ciolos a raspuns: "Pai sa le hraneasca. Haideti sa ajungem sa le hraneasca!".

El a spus ca nu doreste sa dea sfaturi, dar a precizat, totusi, ca, in opinia sa, punctul de pornire este crearea unei orientari pe mai multi ani de zile. "Nu e suficient sa spui ca ai potential. Potential are foarte multa lume. Potential au o gramada de tari din Africa, din Asia. Potentialul trebuie valorificat. Intrebarea este cum se valorifica potentialul folosind resursele pe care le ai in tara, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pietei UE, folosind perspectivele pietei mondiale. Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunda Romania, nu comisarul european pentru agricultura. Eu raspund, din perspectiva mea, prin propunerile pe care le fac prin PAC, propuneri de care poate sa beneficieze si Romania. Si poate sa beneficieze foarte bine Romania, dar modul in care beneficiaza depinde de autoritatile ei. Si nu numai de ministru, sa stiti. Depinde si de modul in care se organizeaza agricultorii", a adaugat Ciolos.

  • Cum poate fi depasita criza?
Ciolos a fost de asemenea intrebat daca in opinia sa Romania a depasit criza. "Nu sunt un oracol economic ca sa pot sa spun daca s-a depasit criza. Nici macar aproximativ. Cu lucruri din acestea nu poti sa te joci, sa faci declaratii, pentru ca orice declaratie influenteaza mediul economic. Legat de problemele din Romania cel mai bine pot raspunde autoritatile din Romania. Nu vin sa dau lectii aici", a raspuns el.

In ceea ce priveste cresterea pretului produselor agroalimentare
, comisarul european a spus ca este vorba despre un fenomen care se manifesta global si care are doua aspecte: unul structural, legat de raportul dintre cerere si oferta, iar celalalt tine de volatilitate.

"Nu e numai in Romania, nu e numai in Europa, e o crestere globala a preturilor si devine o crestere structurala a preturilor. (...) E o problema care va trebui rezolvata prin cresterea productiei agricole la nivel global. Sunt si probleme care tin de informatia de pe piata privind cantitatile de produse alimentare existente, privind stocurile, privind modul in care stocurile sunt repartizate in lume. Sunt si anumite decizii luate de tari mari producatoare, cum a fost cazul Rusiei, Ucrainei - care stopeaza de la o saptamana la alta exporturile de cereale fiind cunoscute ca tari exportatoare de cereale importante. Astfel de fenomene, in context global de cerere mai mare decat oferta, au impact global si asupra preturilor pentru ca stimuleaza tranzactiile, speculatiile cu produse alimentare. Mai sunt si motive care tin de transparentizarea si organizarea lantului alimentar. Preturile in Romania pot sa fie influentate si de situatia de pe piata mondiala, pot sa fie influentate si de modul in care piata, filierele sunt organizate intr-un stat membru sau altul", a spus el.

Citeste si:
Cioloș: E timpul să creștem lideri alternativi; onoarea îi cere lui...
Cioloș: E timpul să creștem...

  • Ce sanse are Romania sa fie salvata de agricultura?

Comisarul a apreciat insa ca Romania "are o marja de manevra mai ales in modul in care isi organizeaza filiera agroalimentara si in care asigura transparentizarea pietei, cum rezolva problema vanzarilor la negru".

Ciolos a mai spus ca un aspect esential legat de cresterea preturilor este organizarea producatorilor agricoli. "Un pret mai bun la producator se poate obtine prin negociere si poti negocia mai usor atunci cand esti organizat. Si aici este o marja de manevra destul de mare in Romania fata de alte tari", a explicat el.

  • Criza alimentara va atinge Romania?

Intrebat daca Romania risca sa se confrunte cu o criza alimentara, Ciolos a evitat un raspuns concret referitor la Romania, dar a tinut sa precizeze ca acest risc nu exista la nivelul UE. "Nu pot sa va dau eu o parere avizata pentru ca n-am elementele pe care le poate avea domnul ministru, care va poate raspunde la aceasta intrebare. Eu vreau sa va spun ca, la nivel european, nu stam atat de prost cu stocurile si nu se pune problema unei crize alimentare in UE datorita lipsei aprovizionarii pietelor. Sigur ca stocurile acestea se vand, se reconstituie prin cumparare, dar UE are totusi un potential de productie real care este totusi realizabil, deci lucrurile nu stau foarte prost sau nu avem motive de ingrijorare legat de productia la care ne asteptam", a spus el.
Citeste si:
Strategii eficiente pentru o agricultură prosperă !
Strategii eficiente pentru o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.