Dupa intalnirea de miercuri cu reprezentantii Fondului Monetar International, Ministrul Muncii, Ioan Botis, considera ca propunerile aduse de minister Codului Muncii "vor trece testul FMI si al OIM".

Ioan Botis a declarat, conform RL, ca ministerul va prelua cateva aspecte din propunerile sindicatelor la modificarea Codului Muncii, printre care stagiatura inrodusa la debutul in cariera sau reabilitarea angajatului dupa sase luni.

Ministrul Muncii a sustinut insa ca nu renunta la modificarile legate de prelungirea perioadei de proba, a preavizului sau a duratei contractelor pe termen determinat, si nici la propunerea privind aplicarea contractelor colective de munca la un intreg sector doar daca este semnat de cel putin jumatate dintre cei acoperiti de acest contract. [Sindicatele si patronatele au propria varianta de Cod al muncii]

Astfel, in ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii se arata ca sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, scrie Wall-Street.

  • Principalele modificari ale Codului muncii dorite de sindicate:

1. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba care nu va depasi 90 de zile calendaristice. Stabilirea concreta a perioadei de proba se reglementeaza prin contractele colective de munca aplicabile.

2. Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul va elibera obligatoriu o adeverinta ce va fi vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

3. Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani va specificat in contractul individual de munca.

4. De asemenea, partenerii sociali nu sunt de acord cu concedierile colective. Atat sindicatele cat si patronatele exclud posibilitatea existentei a doua contracte colective de munca la nivel national, considerand ca nu se poate imparti societatea romaneasca in doua.


5. Totodata, sindicatele si patronatele au insistat sa existe principiul "erga omnes" si la nivel de ramura, pentru eliminarea concurentei neloiale. Atat sindicatele, cat si patronatele vor sa existe contracte pe perioada nedeterminata, Guvernul propunand contractele pe perioada determinata, de doi-trei ani, pe motiv ca astfel s-ar reduce evaziunea fiscala.
Citeste si:
Modificări în Codul Muncii. Când nu pot fi concediați angajații
Modificări în Codul Muncii....

6. In ceea ce priveste perioada de proba la angajare, pe care Guvernul o vrea majorata de la 30 la 45 de zile, sindicatele sustin ca aceasta ar crea un caracter de instabilitate a locului de munca, motiv pentru care nu sunt de acord cu propunerea.


Botis a spus ca va sustine in fata FMI, a Organizatiei Internationale a Muncii si a Bancii Mondiale modificarile aduse de Minister la Codul Muncii.

O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.