Potentialul de crestere economica pentru Romania este cuprins intre 0 si 1% pe termen scurt, si se situeaza la 2-3% pe termen lung, a declarat, miercuri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, mentionand ca exista unele semne ca revenirea nu va fi rapida.

"Acum principala provocare pentru Romania in urmatorii cativa ani este sa reusim sa asiguram sustenabilitatea fiscala a Romaniei fara sa confiscam perspectivele cresterii economice", a spus Croitoru, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Astfel, el a explicat ca este nevoie de reforme structurale care sa mearga cu mult dincolo de ajustarile fiscale avute acum in vedere si de o majorare a potentialului economic al Romaniei.

"Ceea ce s-a inteles cu adevarat in ultimele cateva saptamani este ca Romania nu poate sa creasca fara bani straini. Si de aceea cred ca se vor depasi toate problemele politice si acordul cu FMI va fi dus la cap si va fi semnat si unul nou. Cred ca se vor intensifica eforturile de atragere a banilor nerabursabili si fara dobanda de la UE. Ceea ce cred ca s-a inteles mai putin este ca potentialul de crestere economica al Romaniei a scazut si ca reluarea cresterii economice, sa zicem ca se reiau intrarile de capitaluri, fara anumite reforme care sa duca la cresterea potentialului de crestere, va crea nu numai locuri de munca, ci si probleme", a continuat oficialul BNR, citat de MEDIAFAX.

El a precizat ca actuala criza a provocat modificari structurale esentiale, care au dus la reducerea ratei potentiale de crestere economica la 2-3% pe termen lung, potrivit unor estimari, si la sub 1% pe termen scurt.

Croitoru a explicat ca daca pe termen scurt cresterea economica ar fi de a 1,5% si daca reluarea se va realiza impreuna cu intrari mari de capital, atunci vor exista presiuni inflationiste si deteriorari ale deficitului de cont curent.

"Daca intrarile de capital nu sunt mari, atunci vom avea doar presiunie inflationiste. Provocarea pentru Romania este sa-si creasca potentialul de crestere economica, ceea ce va dura cativa ani", a mai aratat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca printre reformele structurale necesare se numara si "abtinerea de la masuri care sa intarzie atingerea conditiilor de finantare din partea sectorului bancar a celui privat".

Citeste si:
Croitoru: Romania risca o crestere economica "taratoare"
Croitoru: Romania risca o...

"Trebuie sa avem grija de competitivitate pentru ca sunt unii factori care ajuta, de exemplu initiativa privata din Romania in domeniul exporturilor a fost foarte dinamica, s-au facut schimbari in structura exporturilor. In acelasi timp s-au facut ajustari in costurile unitare cu munca. Aceste costuri unitare ale muncii sunt cam la jumatatea mediei din UE. Deci, este loc de crestere si vor creste aceste costuri in Romania. Cand cresti aceste costuri inseamna ca trebuie sa ai foarte multa grija de costurile marginale, respectiv raportul intre salarii si productivitatea muncii. Trebuie sa ai grija ca, stiind ca ai aceasta tendinta de crestere, sa creasca ambele componente cu ritmuri destul de sustinute", a mai afirmat Croitoru.

  • El a mentionat ca nivelul competitivitatii depinde si de rata de schimb.

"Sunt cateva semne ca revenirea nu va fi relativ rapida. In primul rand, la intrarile de capitaluri nu sunt semne ca vor fi reluate in sectorul privat. Deocamdata nu sunt aceste semne (...) Apoi, sentimentul economic este foarte negativ in Romania si greu de reversat, pentru ca noi suntem concentrati pe sentimentul negativ, astfel consumul privat va fi in continuare restrans de cererea foarte slaba. Datoriile pe care le are gospodaria medie din Romania, ca procent din venitul disponibil, se ridica la 22%, adica dublul mediei din UE. Acest lucru inseamna ca insasi reluarea creditarii nu va fi usoara. Apoi, statistic pentru Romania, utati-va la anii 1997 - 1999, tot trei ani a stat Romania in recesiune", a continuat Croitoru.
Citeste si:
Iohannis: Inovarea tehnologică va fi unul dintre motoarele...
Iohannis: Inovarea...

El a mai aratat ca, potrivit uni studiu international, de obicei o tara isi revine in acelasi numar de ani ca perioada in care a beneficiat de intrari mari de capitaluri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.