Romania ar urma sa iasa din criza cu cel putin sase luni mai tarziu decat celelalte tari, deoarece economia romaneasca s-a confruntat cu problemele generate de criza financiara cu sase luni mai tarziu comparativ cu alte state, potrivit premierului Emil Boc.

Declaratia a fost facuta de seful Guvernului la New York, intr-o intalnire cu membrii comunitatii romanesti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a aratat ca in Statele Unite criza a fost resimtita in prima parte a anului 2008, in schimb in Romania problemele au aparut spre sfarsitul acelui an si mai ales in 2009.

"A venit anul 2008, daca in America s-a simtit criza in prima parte, in Romania s-a simtit spre sfarsitul anului si mai ales in 2009. Exista aceasta legatura, ca in Romania criza a venit cu sase luni mai tarziu si ca iesirea din criza va fi cu cel putin sase luni mai intarziata decat restul tarilor vor reusi sa depaseasca perioada dificila", a spus Boc.

In opinia premierului, Romania nu ar reusi sa atraga sursele de finantare a deficitului daca nu ar avea "cupola de siguranta" a intelegerii cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, deoarece nivelul de consum este inca mai mare decat cel al productiei, dar ca intentia este ca economia romaneasca sa se bazeze pe propriile resurse, iar eventualele imprumuturi sa fie utilizate doar pentru dezvoltare.

"In 2010 vom incheia cu un deficit de 6,8%,in 2011 va fi un deficit de 4,4%, asta inseamna in cifre 7 miliarde de euro. Aveam la indemana solutia sa imprumutam tara, cu orice cost, pentru ca nivelul de indatorare nu este ridicat, dar s-ar duce doar in consum daca nu restructuram statul, aparatul bugetar, sistemul de pensii, educatia. Si atunci am ales aceasta solutie: luam un imprumut extern care sa ne permita sa facem aceste reforme in 2009-2010, ca dupa aceea sa traim pe propriile picioare in anii urmatori. Sa consumam numai din ceea ce producem, iar eventualele imprumuturi sa se duca numai spre dezvoltare", a spus Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.