Ca urmare a complicarii procedurii de stabilire a sediului social, dar si pentru ca Romania traverseaza al doilea an de criza, in 2010 vor fi cu 20% mai putine companii nou lansate, considera avocatii cabinetului Scarlatescu Law Office.
Este foarte dificil de estimat cu cat va scadea numarul firmelor nou infiintate in acest an. Criza economica va avea cea mai mare influenta in acest sens, spune specialistul Biris Goran. Complicarea formalitatilor de inregistrare, amintita mai sus, va avea la randul ei o influenta.

In acest sens, ce trebuie sa faca firmele noi?
  • Sa ia masuri suplimentare de precautie in ceea ce priveste bugetul preconizat pentru anii urmatori;
  • Sa planifice corect din punct de vedere al duratei proiectelor de afaceri avute in vedere, pentru a lua in calcul procedurile de stabilire/schimbare a sediului si a nu fi afectati de eventualele intarzieri cauzate de aceste proceduri;
  • Sa identifice un avocat care sa ofere stabilirea temporara a sediului;
  • Sa ia in calcul, intotdeauna, eventuale „surprize” de ordin legislativ;
  • Sa se bazeze pe sfatul avocatilor specializati pe drept comercial si fiscal si pe cel al consultantilor financiari;
  • Sa fie foarte atenti si precauti in construirea planului de afaceri si in previzionarea bugetelor de venituri si cheltuieli; lipsa de lichiditati e o problema acuta a ultimei perioade.

Codul Fiscal roman a fost modificat de 63 de ori in ultimii 4 ani, generand o puternica instabilitate fiscala.

"Daca ar fi fost res­pectat principiul stabilitatii fiscale prevazut in Codul Fiscal, prin care orice modificare se aplica dupa minim sase luni de la anuntare, si care asigura stabilitate mediului de afaceri, atunci pentru cele 63 de modificari ar fi fost necesari 120 de ani. Modificarile repetate ale Codului Fiscal au ingreunat, in mare masura, activitatea mediului de afaceri, indeosebi din pricina faptului ca, de multe ori, tocmai normele de aplicare au intarziat sa apara", afirma Luminita Ristea.

Tocmai de aceea, ea este de parere ca, tinand cont de masurile luate de Guvern in ultimii ani, orice este posibil.

In plus, oficialii casei de avocatura Scarlatescu Law Office cred ca atata timp cat Romania nu a iesit inca din criza va fi nevoie de noi masuri care vor ingreuna activitatea noilor firme si nu numai.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Citeste integral recomandarile specialistilor pe wall-street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.