In ultimii 10 ani, statul a platit 10 miliarde de euro pentru subventii in agricultura, fara a mai pune la scocoteala si fondurile UE si cu toate acestea sistemul agricol este tot neproductiv. Numai acesti bani ar fi fost suficienti ca Romania sa nu mai aiba nevoie de imprumuturi in 2010 sau sa taie din pensii si salarii.

Potrivit riscograma.ro, cei 10 miliarde de euro prin care Guvernele din ultimii 10 ani au subventionat agricultura romaneasca sunt de vina pentru situatia deplorabila in care se afla sistemul agricol astazi. Astfel, cu dosul palmei din care dadea bani, statul i-a nenorocit pe cei care chiar puteau obtine productivitate adevarata. Insa de ce s-a intamplat acest lucru? Pentru ca, prin subventionarea intregului sistem agricol, statul roman a anulat cele trei “subventii” naturale care ar putea functiona in Romania.

Astfel, desi pretul mic al terenurilor, costul redus al fortei de munca si consturile mici de transport putea face din agricultura romaneasca una extrem de competitiva, aceste avantaje s-au transformat in stimulente pentru nemunca. De ce?

  • Pretul mic al terenului. Terenurile din Romania costa numai 1.000-2.000 de euro hectarul, fata de circa 10.000 cat costa in vest. Insa cu subventii la hectar de 150 de euro si taxe 0, terenul din Romania se amortizeaza in 5-10 ani chiar daca nu e lucrat. Astfel, cel putin un sfert din terenuri sunt in situatia asta: cultivate doar de ochii inspectorilor si lasate sa se “calamiteze”, ca sa mai iasa si de o despagubire.
  • Costul redus al fortei de munca. In Romania, costul muncii in agricultura este cel mult 50% din cei aproximativ 1.000 de euro care ar fi platiti unui muncitor agricol din vest. Insa avand in vedere ca proprietarul unei parloage de 5-10 hectare poate obtine un venit comparabil cu salariul fara sa faca aproape nimic, de ce ar mai munci?
  • Costurile mici de transport. In conditiile in care trei sferturi din alimente se importa oricum, uneori de la mii de kilometri, producatorii au o rezerva enorma de competitivitate. Astfel, chiar daca nu se prea pricep, ei tot ar putea intra pe piata cu preturi mai mici si marje de profit mai mari. Totodata, un producator eficient poate obtine castiguri mari de aici, care i-ar permite sa-i cumpere pe cei ineficienti, care n-ar putea rezista in conditii de piata. Insa subventia atenueaza aceste diferente astfel ca ii salveaza si pe cei care nu produc aproape nimic.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.