Bani, salam, navete de bere. Iepurasul de Paste vine selectiv anul acesta pentru angajatii din mediul public si cel privat, si cu cadouri mai mult sau mai putin "de criza". Cei mai fericiti salariati sunt cei din domeniul bancar, in timp ce, la polul opus, se afla personalul din administratia publica locala si centrala.

Domeniul bancar: Angajatii cu cele mai mari salarii, cei din domeniul bancar, primesc si cele mai mari prime de Paste. "Primele se acorda in functie de cum a fost negociat contractul colectiv de munca. Valoric, ele pornesc de la jumatate din salariu si pot ajunge pana la un salariu", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, Constantin Paraschiv. El a mentionat ca salariul mediu net in domeniul bancar, in care activeaza aproximativ 70.000 de persoane, este de 3. 200 de lei.

Industria auto:
Sindicalistii de la Automobile Dacia sunt urmatorii pe lista iepurasului de Paste. "Prin contractul colectiv de munca a fost stabilita prima de Paste in valoare de 30% din salariul mediu brut, adica 530 de lei in suma neta", a declarat presedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, conform Gandul.

Telecomunicatii:
La Romtelecom, companie pentru care muncesc 9.600 de oameni, prima este ceva mai mica, de 400 de lei in medie, asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca.

Industria tutunului
: O situatie mai putin roz este in industria producatoare si prelucratoare de tutun. Chiar daca angajatii din domeniu au cele mai mari salarii, dupa bancheri, extinderea fenomenului contrabandei a redus vanzarile oficiale si, in consecinta, primele sunt mai mici sau chiar lipsesc. La Philip Morris, bonificatiile sunt acordate sub forma de bonuri valorice ce insumeaza 250 de lei.

Industria extractiva: La Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, prima este de 600 de lei, iar la Complexul Energetic Turceni, de 450 de lei.
La Compania Nationala a Huilei, discutiile cu sindicatul pe aceasta tema nu s-au finalizat, insa, cum nu exista un buget aprobat, se va merge probabil pe cel de anul trecut, ceea ce inseamna o prima de 450 de lei, scrie 9AM.

Industria alimentara: Domeniu in care activeaza 170.000 de angajati, se acorda prime cam peste tot, iar valoarea lor variaza intre 150 si 600 de lei. "In general, primele se dau in bani. Sunt insa si societati care, in afara de tainul lunar, dau in plus un salam, o naveta de bere, un bax de suc", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.