Scenariul de risc prezentat de Guvernul Romaniei in cadrul editiei revizuite a Programului de Convergenta prevede o crestere economica zero in 2010, comparativ cu un avans al Produsului Intern Brut de 1,3% potrivit scenariului de baza.

Guvernul Romaniei a luat in calcul, intr-un scenariu pesimist, o crestere economica de doar 0,2% in 2010, semnificativ mai mica fata avansul de 1,3% prevazut in scenariul de baza. Scenariul de risc prezinta o evolutie pesimista fata de scenariul de baza, in care cresterea economica este inferioara cu aproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiectie.

"Diferentele majore in scenariul de risc fata de scenariul de baza sunt date de continuarea reducerii investitiilor in anul 2010 si revenirea mai lenta a acestora pe termen mediu, cererea externa si consumul mai reduse si ca urmare o ajustare suplimentara cu 0,3 puncte procentuale a deficitului de cont curent", se explica in editia revizuita a Programului de Convergenta asumat de Romania pentru perioada 2009 - 2012.

Desi majoritatea economistilor se asteptau ca Romania sa iasa din recesiune inca de la finalul anului trecut, datele prezentate de guvern arata ca economia va mai scadea si in prima jumatate a lui 2010.

„In prima parte a anului 2010, tendinta de contractie a activitatii economice va continua. Este posibil ca in primele 2 trimestre din anul 2010 cresterile reale ale produsului intern brut sa fie negative, dar pentru anul 2010, cadrul macroeconomic previzioneaza iesirea din intervalul negativ si trecerea la o crestere moderata a produsului intern brut, in termeni reali, respectiv cu 1,3% fata de 2009”, clarifica autoritatile romane in cadrul Programului de Convergenta.

Mai multe detalii despre cresterea economica a Romaniei cititi in Wall-Street.ro.

Scenariul pesimist pus pe masa de cei de la Finante se pare ca are tot mai multi adepti, spre nefericirea populatiei. Astfel, si brokerii de la X-Trade considera ca Romania ar putea sa nu se afle printre tarile care au iesit categoric din criza in trimestrul al doilea, in lipsa unor mecanisme concrete de redresare, informeaza NewsIn.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

"Harta economica mondiala va fi mai clara la sfarsitul trimestrului al doilea, indicandu-ne nu numai care sunt tarile care au depasit recesiunea, ci si ritmul in care isi vor reveni economiile lor. Din cate se intrevede in prezent, Romania are putine sanse de a se afla atunci in zona statelor care au iesit categoric din criza", a declarat directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers, Victor Safta.

El a adaugat ca "tintele pentru anul in curs - (o crestere a) PIB intre 1-1,5% si o rata a somajului mai mica decat cea inregistrata anul trecut - par a fi mai mult decat ambitioase, mai ales in conditiile in care mecanismele si instrumentele care ar putea fi folosite in acest scop nu se intrevad".

Potrivit X-Trade Brokers, primii indicatori care vor semnala sfarsitul crizei sunt comertul si creditele de consum din lunile martie si aprilie. "Lunile aprilie si mai vor arata mult mai clar cu ce pasi avanseaza sau nu fiecare tara in parte", apreciaza analistii casei de brokeraj.

Citeste si:
Dancila: Datele privind cresterea economica a Romaniei arata...
Dancila: Datele privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.