Piata fortei de munca a resimtit din plin socul provocat de criza financiara internationala, cel mai ingrijorator aspect fiind dublarea numarului de someri fata de inceputul recesiunii. Astfel, 2009 s-a "remarcat" in aceasta arie prin 280.000 de someri in plus, salarii mai mari cu 10% si numeroase greve sociale.

Numarul somerilor aproape ca s-a dublat de la inceputul recesiunii. Astfel, peste 683.000 de romani erau deja someri la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Acest lucru inseamna ca in Romania, la finele lui 2009, erau aproape doua ori mai multi someri decat la inceputul crizei financiare globale, in septembrie 2008. Comparativ cu sfarsitul anului 2008, numarul somerilor a crescut cu peste 280.000 de persoane in primele 11 luni din 2009.

Rata somajului la nivel national s-a ridicat in noiembrie la 7,5%, comparativ cu 7,1% in luna precedenta si fata de 4,1% in noiembrie 2008.

Anumite voci de pe piata fortei de munca avansau recent posibilitatea ca numarul somerilor sa depaseasca un milion de persoane in perioada urmatoare.

Cel mai ridicat somaj inregistrat dupa Revolutie in Romania a avut loc in 1994, cand numarul lunar al somerilor s-a mentinut constant in jurul pragului de 1,2 milioane de persoane.

Mai multe detalii despre evolutia piatei fortei de munca in 2009 cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.