Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene sosesc saptamana aceasta, de urgenta, la Bucuresti pentru a evalua daca autoritatile romane au indeplinit conditiile impuse in acordul extern de finantare. De rezultatul evaluarii depinde a treia transa pe care Romania ar trebui sa o primeasca la sfarsitul anului de la FMI, insa surse apropiate discutiilor considera ca acesti bani au fost pusi in pericol de criza politica.
Specialistii Fondului Monetar International (FMI), impreuna cu cei ai Bancii Mondiale (BM), vin in Romania in cursul acestei saptamani, desi inca nu se stie cu cine vor dialoga. Guvernul Boc II a fost demis si nu mai are spatiu de manevra, iar Executivul construit de prim-ministrul desemnat, Lucian Croitoru, asteapta votul Parlamentului, noteaza Wall-Street.

Initial, vizita FMI si a BM fusese amanata din cauza ca, in lipsa unui guvern, nu aveau cu cine discuta. La scurt timp, cele doua institutii si-au modificat planurile si au decis sa vina de urgenta in Romania.

FMI va trimite, astfel, o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a initia discutiile cu autoritatile romane privind a doua evaluare din cadrul acordului de finantare, dar noi consultari ar putea fi necesare dupa formarea unui nou guvern. Si Comisia Europeana (CE) a anuntat ca va trimite o misiune in aceiasi perioada, pentru a evalua respectarea conditiilor de acordare a asistentei privind balanta de plati.

In urma acestor verificari din partea institutiilor care ii ofera sprijin financiar Romaniei in urma imprumutului contractat in mai 2009, vom sti daca tara noastra va primi urmatoarea transa de bani: de circa 1,5 miliarde euro de la FMI si de aproximativ 1 miliard de euro de la CE.

"Incheierea cu succes a celei de-a doua evaluari va necesita un angajament politic extins pentru aprobarea bugetului pe 2010, care sa prevada un deficit de maximum 5,9% din PIB. Dupa ce s-a ajuns la intelegeri pentru politicile fiscale si macroeconomice esentiale pentru derularea programului, boardul executiv al FMI se va reuni pentru a analiza raportul de evaluare, de care depinde livrarea unei transe de 1,409 miliarde DST (1,5 miliarde euro)", a precizat seful misiunii FMI in Romania.

Potrivit domnului Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, vizita de acum in Romania este o incercare a FMI de a calma pietele, de teama ca o intarziere a evaluarilor sale va conduce la o crestere a riscului de tara pentru Romania si va accentua presiunile de depreciere pe leu .

"Jeffrey Franks (n.r. seful misiunii FMI in Romania) a spus ca indeplinirea cu succes a celei de-a doua evaluari a Fondului depinde de aprobarea bugetului pe 2010 cu un deficit bugetar care sa nu depaseasca 5,9% din PIB. Totusi, suntem deja in octombrie 2009 si nu exista un buget pentru 2010 aprobat, iar aceasta situatie se pare ca va continua pana dupa formarea unui nou guvern, urmand ca abia atunci noul buget sa fie trimis in Parlament pentru aprobare", explica econimistul ING.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.