Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-a contractat in a doilea trimestru al acestui an cu 8,7% fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele revizuite ale INS, dupa ce primele estimari de la jumatatea lui august indicau un declin mai sever, de 8,8%.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul doi din 2009 (120,4 miliarde lei preturi curente), a inregistrat scaderi de –1,1% comparativ cu trimestrul anterior. Aceste estimari confirma primele evaluari (Flash) comunicate la 13 august 2009, diferentele fiind nesemnificative, in limita a 0,1 puncte procentuale. [Scadere economica de 8,8% in T2. Anul trecut raportam o crestere record de 9,3%]

Reduceri ale volumului de activitate in trimestrul II fata de trimestrul I 2009 s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-1,7%), constructii (-11,0%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-4,4%) si activitati financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (-4,1%).

Este de remarcat ca industria si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,5%, respectiv cu 0,2%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul al doilea, consumul final total s-a redus (-2,8%), in principal pe seama reducerii cheltuielilor pentru consum ale gospodariilor populatiei cu 3,5%. Consumul final individual al administratiilor publice si consumul final colectiv efectiv al administratiilor publice au crescut cu 1,4 procente, respectiv cu 4,4 procente.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul doi a fost de 109930,1 milioane lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 8,7% fata de trimestrul al doilea din 2008.

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.