Business 4 Mai 2009 00:58
Mai sunt aproximativ trei-patru saptamani pana cand vom putea cumpara din piata rosii, castraveti si ardei romanesti. Pana atunci, supermarketurile profita de pozitia de lider pe care o detin in piata si scumpesc, peste noapte, produsele alimentare.
Retailerii nu au nici un motiv intemeiat sa creasca preturile cu 30-40%, asa cum s-a intamplat saptamana trecuta. Am ajuns sa mancam mai scump ca de Paste”, ne-a declarat Tudor Dorobantu, secretarul general al Agrostar. Pe viitor, specialistii prevad alte scumpiri la produsele alimentare si nonalimentare, ca o consecinta a introducerii impozitului minim anual care trebuie platit incepand cu 1 mai.

Am fost, sambata, intr-un supermarket din Capitala si am fost socat sa vad ca alimentele erau mai scumpe chiar si fata de perioada de dinaintea Pastelui. Un kilogram de rosii, care costa 6 lei, acum este la 8 lei. De asemenea, un vin de import care se vindea la un pret de 9 lei, acum costa 12 lei. Sunt scumpiri carora nu le inteleg logica”, ne-a declarat Dorobantu.

Nu exista nici o explicatie, nici o scuza pentru aceste majorari de preturi, mai ales ca peste putina vreme apar si produsele romanesti. Supermarketurile detin monopol pe piata romaneasca, asa ca au profitat de ocazie si au scumpit produsele cu peste 30% intr-o singura saptamana. Ori asta se numeste specula, nu altceva. In mod normal, in urmatoarele 10-15 zile, legumele ar trebui sa se ieftineasca sensibil, pentru ca in piete vor aparea cele romanesti”, mai spune Dorobantu.

De aceeasi parere este si Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), care considera ca, „indiferent de productia autohtona, pe vara, in supermarketuri se vor gasi foarte putine legume si fructe romanesti”.

Secretarul general al Agrostar explica: Anul trecut veneau TIR-uri cu marfa din diferite tari orientale si descarcau produsele in conditii de igiena greu de descris in niste grajduri din periferia Bucurestiului. Mai apoi, din saci mari, marfa era pusa in ladite mici si vanduta in supermarketuri ca fiind produsa in Romania. Oricum, de la ieftiniri putem sa ne cam luam gandul, Codul de bune practici intre retaileri si furnizori a ramas iarasi blocat, de data asta in Parlament, ne-a mai spus Dorobantu. Intrebat care este cauza acestor scumpiri cu peste 30% in doar o saptamana, Adrian Manolache, secretarul general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), spune ca nu are o explicatie. „Sincer, nici nu am urmarit preturile in ultima perioada. Nu tin legatura cu clientii din retail pe probleme de politica a preturilor. Nici nu mi-au fost raportate astfel de cazuri, asa ca nu am urmarit fenomenul”, ne-a declarat Manolache.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.