Numarul somerilor ar putea urca in acest an pana la aproape 800.000, dar ar putea fi de doar 700.000, daca Guvernul va incepe investitiile in infrastructura, a declarat directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM), Dumitru Pelican.

"Ministrul Sarbu a anuntat 800.000 someri pentru 2009. Noi speram sa tinem sub 800.000. Sunt unele semne de inviorare a economiei, insa fenomenul disponibilizarilor evolueaza foarte rapid", a spus Pelican, care a adaugat ca, daca Guvernul va demara marile proiecte de infrastructura, numarul somerilor s-ar putea situa in jur de 700.000 de persoane.

"Este vorba de investitii anuntate de 20 miliarde euro, care pot readuce speranta pe piata muncii. Inceperea lucrarilor de utilitati publice majore va face ca numarul somerilor sa nu urce atat de mult", a mai spus directorul executiv al AMOFM, potrivit Wall-Street.

La inceputul anului, Ministerul Muncii estima ca numarul de someri va ajunge la 525.000 la finalul acestui an, insa dupa discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ministrul muncii anunta ca estimarile initiale ar putea fi depasite cu 200.000-300.000.

Bugetul de somaj nu va fi blocat, pentru ca multi someri nu au dreptul la indemnizatii
"Nu sunt probleme cu blocarea fondului de somaj. De altfel, nu s-a pus niciodata aceasta problema, deoarece numarul somerilor aflati in plata este mult mai mic decat numarul total de someri. Cei care pleaca prin demisie sau acordul partilor nu pot lua ajutor de somaj", a explicat Pelican.

Oficialul AMOFM a adaugat ca, in prezent, somerii primesc 75% din salariul minim brut (450 lei), la care se adauga cote procentuale de 3%, 5%, 7% sau 10%, in functie de stagiul de cotizare.

Absolventii primesc un ajutor de somaj de 50% din salariul minim brut, respectiv 300 lei.

"Piata muncii nu este blocata in prezent, ci este redusa substantial fata de aceeasi perioada din 2008. Se anunta disponibilizari in continuare. Pentru perioada ianuarie-iunie 2009, 85 de firme cu sediul social in Bucuresti anuntasera 16.885 de disponibilizari, insa trebuie tinut cont de faptul ca numarul anuntat de disponibilizari este adesea mult mai mare decat numarul efectiv de persoane trimise in somaj", a mai spus Pelican, potrivit NewsIn.

Acesta a precizat ca, din circa 3.250 de disponibilizari anuntate pentru perioada ianuarie-martie, au devenit efective putin peste 1.600.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.