Executivul a prezentat, ieri seara, primul plan anticriza, care prevede, printre altele, alocarea a minimum 10 miliarde de euro in urmatorii patru ani pentru investitii in economie, reducerea CAS cu zece puncte procentuale, alocarea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale, scutirea impozitului pe profitul reinvestit si ajutoare de stat pentru investitii.
Planul anticriza vine pe axa Guvern - BNR - Asociatia Bancilor, titreaza Wall-Street. In urma discutiilor dintre premier si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) s-a decis infiintarea unui grup de lucru la care vor participa reprezentantii Guvernului, ai BNR si ai Asociatiei Romane a Bancilor si care va realiza un plan de masuri privind asigurarea finantarii economiei "intr-un mod optim". Prioritatile declarate ale premierului: "oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar".

Tariceanu promite reducerea contributiilor de asigurari sociale cu inca zece puncte procentuale. "Vom ajunge la un CAS de 30% dupa ce, in urma cu patru ani, aveam nu mai putin de 49,75% contributii de asigurari sociale. Vom ajunge, astfel, la una dintre cele mai scazute valori ale CAS din Europa".

Planul mai prevede acordarea unui premiu fiscal de 5% din valoarea impozitului pentru plata la timp de catre firme, persoane fizice autorizate si populatie a darilor catre stat.

Tot de la 1 ianuarie 2009, dividendele reinvestite vor fi scutite de impozitul de 16%. O alta masura vizeaza alocarea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale. Fondurile alocate de la buget pentru programele de constructii de locuinte - nu doar pentru cele sociale - se vor dubla, inclusiv fondurile destinate subventionarii dobanzilor la creditele ipotecare.

Pentru fiecare loc de munca nou creat, intreprinderile vor primi 1.000 de euro daca vor angaja persoane care se afla in somaj de peste trei luni, iar pentru Programul Fermierul vor fi alocate in plus 500 de milioane de euro.

Mai mult decat atat, Guvernul va acoperi o "mare parte" din cofinantarea firmelor romanesti care vor beneficia de o parte din cele 30 de miliarde de euro alocate de UE prin Fondul special de creditare.

In plus, incepand cu 1 ianuarie 2009, Guvernul va suplimenta cu 100 de milioane de euro anual plafoanele de garantare a dobanzilor la Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri si la Fondul de Garantare a creditului rural.

Alte trei miliarde de euro vor fi alocate sub forma de ajutor de stat pentru investitiile care duc la crearea de noi locuri de munca si care presupun inovatii si progres tehnologic. Suma alocata pentru 2009 va fi suplimentata cu un miliard de euro fata de suma prevazuta in buget, iar banii vor fi orientati preponderent catre IMM-uri in cadrul schemei de minimis - ajutoare primite timp de trei ani fiscali consecutivi, a caror valoare totala nu poate depasi 200.000 de euro. Diferenta va fi distribuita sub forma unui ajutor de cofinantare in cadrul celor doua scheme de ajutor care vizeaza marii investitori: pentru investitii de peste 100 de milioane de euro care genereaza peste 500 de locuri noi de munca este acordat un ajutor de stat de pana la 50 de milioane de euro, iar pentru cele sub 100 de milioane de euro care genereaza peste 300 de locuri de munca - de maximum 28 de milioane.

"Impactul estimat al acestor ajutoare pe schema ajutorului de stat este de 20.000 - 25.000 de locuri de munca nou create, la care se adauga 60.000 - 75.000 de locuri de munca in industriile de pe orizontala, deci un total de 80.000 - 100.000 de locuri de munca", a estimat premierul.

Ministrul Muncii: Numarul de disponibilizari va ajunge la 29.000 pana la sfarsitul anului

Potrivit Wall-Street, Tariceanu a mai anuntat ca va majora capitalul social al CEC cu 250 de milioane de euro in scopul finantarii IMM-urilor si agriculturii. Mai mult, premierul a promis masuri pentru cresterea sustinerii IMM-urilor de catre Eximbank.

"Masurile stabilite vor fi suplimentare cheltuielilor cu investitiile deja programate pentru anul 2009, prin proiectul de buget transmis Parlamentului. (...) Trebuie sa refuzam orice perspectiva pesimista cum sunt cele ale multora dinte politicienii nostri. Eu, ca majoritatea romanilor, cred in capacitatea noastra de a trece peste orice obstacol", a declarat seful Executivului.

Am intrat sau nu in criza? Spune-ti parerea pe forum!

Planul spulbera tinta de deficit, avertizeaza Romania Libera

Premierul propune alocarea a cel putin 2,07 miliarde euro pentru sustinerea IMM-urilor, agriculturii si locuintelor, suma care spulbera tinta de deficit fiscal pentru 2009, stabilita la 2% din produsul intern brut (PIB). Astfel alocarile initiale urca deficitul la peste 3,5% din PIB, daca Romania nu va apela la fondul de criza al Uniunii Europene, de 12 miliarde de euro. "Pentru o vreme nici o tara europeana nu va putea respecta deficitul strict de 3% din PIB, din cauza crizei. Se va lucra cu deficite de 4-4,5% din PIB", a explicat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.

Opozitia nu gusta promisiunile premierului, precizeaza Cotidianul

  • Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD: „Dincolo de aspectele pur electorale se remarca faptul ca domnul prim-ministru vorbeste in numele unui Guvern pe care nu-l va mai conduce dupa 30 noiembrie. Am asistat la o retorica politica de campanie electorala. Discursul a fost unul optimist si de stanga. Nu am auzit insa nimic despre problemele grave actuale: deficitul de cont curent si deficitul balantei externe“.

  • Theodor Stolojan, vicepresedinte PD-L: „Domnul Tariceanu a revarsat cornul abundentei in campania electorala. A tinut un discurs electoral de la tribuna Guvernului Romaniei. Un asemenea discurs arata ca domnul prim-ministru nu mai are legatura cu realitatea. De unde nu erau bani de majorare a salariilor pentru profesori acum se discuta de alocari de miliarde de euro. Domnul acesta nu mai are ce cauta la guvernare“.

  • Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM: „Pot caracteriza discursul domnului prim-ministru ca un discurs al disperarii. Nu as vrea sa compar promisiunile domnului Tariceanu cu majorarea de 100 de lei promisa de Ceausescu. Discursul domnului Tariceanu demonstreaza degringolada unui Guvern care nu mai poate gestiona situatia. In plus, prin ceea ce face aplica teoria mlastinii: cu cat te zbati mai tare, cu atat te afunzi mai rau“.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.