Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, ieri seara, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finantare. O veste extrem de neplacuta pentru economia Romaniei, care ar putea afecta leul si costul finantarii externe.


"Coborarea reflecta riscurile in crestere pentru economia Romaniei, ca urmare a datoriei mari si in urcare a sectorului privat si dependenta care decurge de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure", a comentat analistul S&P, Marko Mrsnik.


Standard&Poor's s-a concentrat in mod nedrept pe Romania, prin decizia de scadere a ratingului, in conditiile in care deficitul de cont curent a inceput sa scada ca pondere in PIB, la fel si viteza de crestere a creditului, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.


Scaderea ratingului Romaniei de catre S&P ar putea duce la deprecierea puternica a leului, aflat deja sub presiune, iar pe termen mai lung va scumpi finantarea externa, ceea ce s-ar putea reflecta in temperarea mai abrupta a cresterii economice in 2009, spun analistii.



Reducerea ratingului de tara va avea ca efect direct o majorare a costului finantarii deficitului bugetar, deja in crestere, mai atentioneaza analistii.

Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.