Dupa ce saptamana trecuta premierul Calin Popescu Tariceanu aducea in discutie o intrerupere a acordului cu FMI, pentru ca oficialii Fondului nu au acceptat ca Romania sa aiba un deficit bugetar mai mare de 0,4%, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a venit sa linisteasca apele, spunand duminica seara ca un "divort" de FMI este exclus.

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, duminica seara, cu ministrul Finantelor, cu guvernatorul Bancii Nationale si cu coordonatorul negocierilor cu Fondul Monetar International, vicepremierul Adriean Videanu, pentru a analiza stadiul discutiilor cu FMI.

Negocierile cu Fondul Monetar International vor continua pe o perioada de 1-3 luni, interval in care partea romana va incerca sa-i convinga pe expertii institutiei financiare internationale sa accepte pentru acest an un deficit bugetar mai mare decat cel solicitat de catre acestia.

"Principala problema aflata in discutie este deficitul bugetar (...). Nu este vorba de vreo rupere a acordului, de vreun divort", a declarat, duminica seara, pentru Mediafax, ministrul Finantelor, Ionut Popescu.

Initial, misiunea FMI urma sa revina la Bucuresti la inceputul lunii martie, pentru a doua si a treia evaluare a acordului stand-by incheiat in iulie 2004.

Romania castiga bani de pe urma acordului cu Fondul

Romania castiga bani de pe urma acordului cu Fondul. De fiecare data cand o agentie de rating, ca Fitch, S&P sau Moody's, a imbunatatit calificativele datoriei externe a Romaniei s-a facut referire la acordul cu FMI ca un element de stabilitate. Ca urmare a urcarii ratingurilor, statul roman se poate imprumuta pe plan extern la maturitati mai lungi si nu in ultimul rand la dobanzi mai mici. Asadar acordul cu FMI este privit ca o garantie ca politicile economice sunt sigure, deci riscul de tara este mai mic, situatie care se reflecta in cele din urma intr-o scadere a cheltuielilor bugetare cu datoria externa.

FMI, rezervat in privinta rezultatelor noii politici fiscale

Punctele de vedere diferite dintre autoritati si FMI au fost mentionate si de purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, care a precizat ca in negocieri exista unele "deosebiri de evaluare" a efectelor preconizate pentru masurile luate deja si cele care vor mai fi adoptate de Executiv.
Guvernul considera ca toate aceste masuri vor conduce la un deficit bugetar de 0,7%, care permite un echilibru macroeconomic solid. FMI adopta o atitudine mult mai prudenta si ar fi dorit ca Romania sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 0,4%-0,5% din PIB.

O alta diferenta de evaluare provine din estimarile privind cresterea economica pentru acest an, FMI prognozand o crestere economica de 5,3%, iar Executivul, de 6%. Aceasta suita de controverse a fost explicata scurt si clar de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care opina recent ca "Fondul nu are incredere in masurile fiscale ale Guvernului".

Premierul si ministrul Finantelor au transmis fiecare cate o scrisoare catre FMI, pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului. "Executivul va lua cat mai repede si celelalte masuri necesare pentru reducerea deficitului bugetar la 0,7%, pentru a asigura coerenta reformelor fiscale si absorbtiei fondurilor structurale necesare aderarii la UE.

In urmatoarele trei luni, vom face evaluari si daca vom constata ca estimarile noastre au fost prea optimiste, suntem gata sa luam masuri suplimentare.
In toata aceasta perioada, discutiile cu FMI vor continua", a afirmat Oana Marinescu.

Codul fiscal ar putea fi modificat joi

In sedinta de joi, Guvernul va discuta proiectul de modificare a Codului fiscal, prin introducerea noilor impozite convenite in negocierile cu FMI din luna februarie, urmand ca prima rectificare a bugetului pentru acest an sa fie efectuata la inceputul lunii aprilie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.